Voort naar Brussel en Londen

Henk Dokter

Zij, voorzitter van de vaste Commissie Landbouw van de Tweede Kamer, nam op het podium een rapport in ontvangst waarin de verderfelijke gevolgen van de EU-suikerhervormingen staan beschreven. Ze begon haar reactie met mij vanaf het podium persoonlijk toe te spreken (ik kon ook niet helpen redelijk vooraan te staan). Ze zei het niet eens te zijn met mijn mening die ik in Boerderij had geventileerd. In mijn column Het Belang had ik beweerd dat de demonstranten aan het verkeerde adres waren. Want, zo had ik betoogd, de Kamer wás al lang overtuigd van de verwerpelijke consequenties van de Brusselse voorstellen. Je moet bij de Commissie en EU-ministers in Brussel zijn omdat zij de beslissing nemen. Dat vond ik en vind ik.
Gelukkig hoefde ik geen goed heenkomen te zoeken na haar publieke aframmeling. Zo erg viel ik nou ook weer niet op in de menigte. Ik had - eenmaal in het nauw gebracht - ook moedig kunnen tegenwerpen dat de demonstratie niet overbodig was. Ik had in diezelfde column in Boerderij per slot ook gezegd dat het nooit kwaad kan om ook bij een al overtuigd parlement je argumenten nog eens per megafoon en spandoek kracht bij te zetten. En dat gebeurde dinsdagmiddag in Den Haag, indrukwekkend en waardig. Het enkele feit dat zowel werknemers uit o.a. de suikerindustrie gezamenlijk demonstreerden met de ondernemers en de boeren was een zelden vertoond evenement. Het geeft aan dat het bietenveld dat Eurocommissaris Mariann Fischer Boel heeft gezaaid veel onnutte schieters voortbrengt.

Het was, en dat meen ik ook zonder de openbare berisping door de commissievoorzitter van de Tweede Kamer, een mooie demonstratie. Eindelijk weer eens militante boeren op de drempel van de Tweede Kamer. Dat had me al veel te lang geduurd! En wát een genoegen om Aike Maarsingh nog eens te aanhoren in het vak waar hij in 1974 inrolde: boerenactieleider. Het authentieke spreekkanon uit Stadskanaal wist met een heerlijk gebrek aan nuance het gehoor te boeien. ,,Wij staan hier vandaag niet voor twee procent meer’’, megafoonde hij over het Plein met een verwijzing naar looneisdemonstranten van FNV en CNV. ,,Wij staan hier tegen 42 procent mínder’’, refererend aan de voorgestelde daling van de bietenprijs. Zijn goed geplaatste afscheidsgroet: we zien elkaar in Brussel en Londen. Precies, dat bedoel ik. In deze hoofdsteden praten de EU-ministers van landbouw over de voorstellen. Het gaat er om hen te overtuigen van de bittere plannen voor de suikermarkt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.