Premier laat Veerman bungelen

Henk Dokter
Als ik hoor wat premier Balkenende zegt over het plafond van de EU-landbouwuitgaven dan vrees ik dat de minister van LNV de consequentie moet trekken uit eerdere uitspraken.

In de Tweede Kamer – dus op de goede plek - zei Veerman kort geleden te zullen aftreden als wordt getornd aan de afspraken van 2002 over het plafond van de landbouwuitgaven tot 2013.
Spijtig voor Veerman is dat de premier hem daarin stelselmatig niet dekt. Voor de tv zei hij onlangs dat er verder hervormd en bezuinigd moet worden. Dat ontlokte meteen Kamervragen (van VVD en Christenunie). Het antwoord van Veerman, mede namens de minister-president was: de premier had niet gesproken over het uitgavenplafond voor landbouw, maar over de plattelandsuitgaven.

In zijn wekelijkse persconferentie, vrijdagmiddag jongstleden vroeg ik Balkenende nog eens of voor hem dat uitgavenplafond onaantastbaar is. Ik kreeg geen antwoord. Ja, ik hoorde wel een Balkenendiaanse woordenstroom, maar niet de eenvoudig uit te spreken zin "het kabinet tornt niet aan de landbouwuitgaven". Dat kwam hem niet over de lippen, ook niet na mijn aandringen.

Vanochtend, in de Tweede Kamer, precies het zelfde. Rouvoet (ChristenUnie) en Van der Laan (D66) vroegen de premier duidelijkheid te scheppen. Gaat u nu de komende dagen de discussie heropenen over die landbouwuitgaven? Dat was de strekking van hun vraag.

Wat de premier daarop zei vergrootte mijn verontrusting. Hij zei niet dat hij aan dat plafond gaat tornen, maar hij zei wel dat de discussie over de uitgaven verder gaat en de hervormingen prioriteit zijn. "Hij laat Veerman bungelen", zei Rouvoet tegen me na afloop van het debat.

Dat lijkt me een goede typering. Als de EU-top later deze week praat over de langetermijnbegroting van de EU en over de te grote afdracht van Nederland aan Brussel, dan komen de landbouwuitgaven onvermijdelijk ter tafel. Balkenende, is mijn analyse, zal dan samen met zijn collega Blair uit Londen ook de jacht op het boerengeld van de EU openen. Daar offert hij dan Veerman voor op. Dubbel jammer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.