203 x bekeken 1 reactie

VVD wil inderdaad flink saneren

Henk Dokter
"Het Europees Parlement krijgt eindelijk wat te zeggen over het miljarden verslindende landbouwbeleid", staat daar namens de VVD ter verduidelijking van de partijstandpunten over het grondwetreferendum.

Niet bepaald een met de landbouw sympathiserend standpunt. De VVD geeft boeren met dat standpunt een goede reden om op 1 juni tegen de Grondwet te stemmen, schreef ik mijn vorige weblog.
Nou, dat is Jan Mulder wel met me eens. Ik ontmoette hem gisteravond in Roden. Zoals ik aankondigde hield hij daar een spreekbeurt. "Hier ben ik tegen", sprak de Europarlementariër, de tekst van de referendumwijzer nog eens bestuderend.

Het blijkt dat Hans van Balen, buitenlandwoordvoerder van de VVD-Tweede-Kamerfractie, er de veroorzaker van is. Hij heeft de teksten aangedragen. "Dit is het fractiestandpunt", liet hij mij vanochtend nog vanuit Bulgarije weten. Nou, dat klopt wel zo ongeveer. Gert Jan Oplaat, aanvoerder van het landbouwsmaldeel van de VVD-fractie, is met de woordkeus niet al te gelukkig, maar deelt de opvatting dat de landbouwuitgaven drastisch gesaneerd moeten worden. Dat het voor boeren de reden is tegen de Grondwet te stemmen, vindt hij geen bezwaar. "Dat moet ieder voor zich weten", zegt hij. De saneringswoede van de VVD is dus geen opwelling, het is het officiële standpunt. Toch handig om te weten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    M. Noë

    Dus toch “nee” stemmen?

Of registreer je om te kunnen reageren.