VVD geeft boer reden tegen Grondwet te stemmen

Henk Dokter
Of toch niet? LTO-Nederland onthoudt zich van een aanbeveling en dat wekt twijfel. Bovendien zijn de consequenties van de Grondwet voor boer noch burger goed te overzien.

Van veranderingen die er door de Grondwet komen vind ik het moeilijk om te zeggen of die nu gunstig zijn of niet. Neem de positie van het Europees Parlement. Dat krijgt straks meer beslissingsbevoegdheden over landbouwmaatregelen, daar waar het nu slechts adviezen zijn. Gunstig zolang parlementariërs met een boerenachtergrond veel invloed hebben. Maar het gaat de verkeerde kant op als stedelijk georiënteerden daar de overhand krijgen (wat het geval is). De Grondwet wordt ons aangeprezen vanwege meer democratie en meer invloed van het Europees Parlement, maar ik zie daarin geen reden pardoes voor te stemmen.

Je kunt je stemgedrag bepalen door te bezien om welke reden bepaalde partijen vóór zijn. De referendumwijzer is u daarbij behulpzaam. Je kan het thema landbouw aanklikken en zien wat partijen er van vinden. PvdA en D66 vinden het voordeel van de Grondwet dat nu 'eindelijk' die 'onzinnige' landbouwsubsidies worden aangepakt. Dat had ik van die twee wel verwacht.

Tot mijn verbazing zegt de VVD het zelfde: „Het Europees Parlement krijgt eindelijk wat te zeggen over het miljardenverslindende landbouwbeleid." Nou, daar zit je als boer goed mee! Ik ken wel twee VVD-bewindslieden die zo akelig negatief denken over het EU-landbouwbeleid, en ook wel enkele Tweede-Kamerleden, maar het verbaast me dat de kritiek op het 'miljarden verslindende' landbouwbeleid tot partijstandpunt van de VVD is verheven. Ik vraag me af of dat zo is trouwens, op de website word ik daar niks over gewaar. Leuke vraag voor VVD-europarlementariër Jan Mulder, die morgen - 12 mei - in Roden (Dr.) spreekt. Ik ga er maar ’ns heen.

Maar u weet nu : de aanbeveling van de VVD om voor de Grondwet te stemmen is voor boeren een goede reden juist tegen te stemmen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.