Frans nee geen voorbeeld

Henk Dokter
Het aantal nee-stemmers was 55 % en wat vooral overtuigt, is de 70 % opkomst. De afwijzing wordt algemeen gezien als een blamage voor president Chirac, die ondanks drie strak geregisseerde televisieoptredens zijn ‘compatriots’ niet in meerderheid over de streep kon trekken.

Een vernedering is het helemaal door zijn verre voorganger Giscard d’Estaing. Als voorzitter van het Europees gezelschap dat de grondwet componeerde, heeft hij geen tekst tot stand gebracht die zijn landgenoten begrijpen en waarderen.

Het is nog wat vroeg voor analyses over het stemgedrag, maar ik ben wel benieuwd naar de keuze van het platteland. President Chirac heeft de grondwet bij zijn rurale achterban aanbevolen omdat dit de beste garantie zou zijn voor de stroom van EU-landbouwsubsidies naar de Franse landbouw. Dat is wel een contrast met het verhaal van de Nederlandse staatssecretaris Nicolaï die in de grondwet juist de aanloop ziet om juist de subsidies voor Frankrijk aan te pakken. Maar die uitspraken van Nicolaï zullen niet op het Franse platteland zijn aangekomen.

De Franse uitslag moet natuurlijk geen voorbeeld zijn voor het Nederlandse stemgedrag overmorgen. De bezwering van premier Balkenende zondagavond dat het Nederlandse volk toch écht naar de stembus moet komen vind ik dan ook ietwat overbodig. Het is ook niet zo dat de grondwet dood is nu één land die heeft afgestemd (al is ons dat door de overheid wel voorgespiegeld). Ondertussen draait Europa gewoon door. Vandaag is er landbouwraad in Brussel. Ironisch is wel dat het gaat om een van de gevoeligste en ook in de Nederlandse en Europese politiek meest omstreden onderwerpen: de omvang van de landbouwuitgaven voor de komende jaren.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.