196 x bekeken

Foldertje met een luchtje

Henk Dokter
Na de neutrale voorlichting heeft de regering nu een echt charmeoffensief ingezet. Kleurenplaatjes van een zoet slapende peuter en van een vrolijk spelend kind moeten de stemming oproepen dat de grondwet het leven veilig en harmonieus maakt.

Dat gevoel van veiligheid en harmonie wordt door de folder bewust opgeroepen. Europa is niet iets dreigends, het is vertrouwd terrein. De foldermakers zijn zich er van bewust dat voedselveiligheid bij het publiek altijd een gevoelig thema is. Onder het hoofdstukje ‘Europa in het dagelijks leven’ staat vermeld: ‘Mede dankzij Europese regels zijn het vlees bij de slager en de producten in de supermarkt veilig voor de consument.’ Een raar zinnetje. De regering zelf hamert er op dat het referendum toch vooral gaat over de grondwet, en niet verhaspeld moet worden met allerlei andere zaken. Maar ze sleept er nu zelf van alles met de haren bij die niet thuishoren in het referendum. Ik kan u zeggen dat de grondwet helemaal niets regelt over de voedselveiligheid.
Afgezien daarvan: er wordt gesuggereerd dat de voedselveiligheid vooral te danken is aan Europese regels. Kom nou! Alsof we in Nederland voortdurend met een bedorven maag rondliepen toen die EU-regels er nog niet waren.

De werkelijkheid is dat Nederland zelf eerder strenge regels heeft opgesteld dan de EU. De IKB-regels voor varkens zijn nog altijd strenger dan Europese voorschriften. Ik zou eerder zeggen dat de voedselveiligheidsvoorschriften van Europa de Nederlandse voorschriften heeft gevolgd en nog op afstand ook. Er hangt een luchtje aan dat foldertje.
Je kunt best voor de grondwet stemmen, maar toch niet vanwege de voedselveiligheid..

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.