Verkeerde reden om tegen EU-grondwet te zijn

Henk Dokter
Mocht u daarvoor een stemadvies nodig hebben van LTO-Nederland -wat ik me kan voorstellen, want dat veel te dikke boek over de grondwet lees je niet in een avondje door- wacht daar dan maar niet op.

Het LTO-bestuur heeft gisteren besloten om aan zijn achterban geen advies te geven. Er komt alleen neutraal getinte informatie.
Een opmerkelijk standpunt van LTO, want een ondernemersorganisatie als VNO-NCW gaat een advies om voor de grondwet te stemmen wél met verve uitdragen. Zulks mede op verzoek van het kabinet. LTO doet daar niet mee, en om een bijzondere redenen: zolang het kabinet ijvert voor bezuinigingen op de EU-landbouwuitgaven vindt LTO het niet nodig om het kabinet te steunen in het referendum.

Een oneigenlijk argument, net zoals het tegen de grondwet stemmen omdat Turkije er wel eens bij kan komen. Het zijn verschillende zaken, die je niet moet vermengen. Ik vind dat LTO er aan voorbij gaat dat de Nederlandse land- en tuinbouw enorm heeft geprofiteerd van de EU en dat nog doet. Een goed functionerend Europa -en dat is toch uiteindelijk wat de Grondwet beoogt- mag door de landbouw op waarde worden geschat. Geen ja zeggen om het kabinet terug te pesten is geen goede reden. Dat kabinet verdwijnt wel weer, maar Europa blijft.

Of registreer je om te kunnen reageren.