250 x bekeken

Achterbakse brief van Natuur & Milieu

Henk Dokter
De regering heeft wetenschappelijke rapporten laten maken die aantonen dat het verantwoord is in Nederland meer N uit te strooien dan de 170 kg die de EU standaard voorschrijft.

Het Europees Nitraatcomité neemt op basis daarvan het besluit over de derogatie positief te adviseren aan de Europese Commissie.
Stichting Natuur en Milieu heeft gemeend dat delicate proces te moeten ondermijnen. Vorig jaar november heeft het een brief geschreven aan alle EU-lidstaten (die experts afvaardigen naar het EU-Nitraatcomité) dat ze die rapporten van Nederland niet moeten geloven. De Nederlandse wetenschappers zouden daarin veel te zonnige uitgangspunten te hebben gekozen om de hogere bemestingsnormen aan Brussel te verkopen. Het was een geheime brief. Hij werd verstuurd zonder dat de ministeries van VROM en LNV daarin werden gekend. SNM loopt er nu mee tegen de lamp omdat een weerwoord van de Nederlandse experts tegen die brief is opgenomen in documenten van en voor het Nitraatcomité.

Is de ondermijnende daad van SNM op zich al misselijk genoeg, in dat weerwoord wordt de brief van SNM ook nog eens betrapt op vele fouten en verouderde informatie. SNM heeft dus ook nog de boel bewust om de tuin willen leiden, of is slordig met het feitenmateriaal omgegaan. Het is allebei erg.

De beide ministeries zijn terecht kwaad om die achterbakse actie van SNM. Iedere belangenclub is vrij in het kiezen van eigen strijdmethoden, maar het is uiterst laakbaar zo’n brief naar de lidstaten te sturen terwijl ze bij de ministeries aan tafel zit om inbreng te leveren. Het wordt tijd dat LNV en VROM de saboteurs van SNM uit hun milieu verwijderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.