Van den Brink relativeert wel erg sterk

Henk Dokter
Het kan nieuwe verkiezingen vermijden en ik schaar me bij degenen die dat in het belang van het land vinden. Zelfs zie ik er goede kanten in voor de Nederlandse agrosector: die kan meeprofiteren met de half miljard Euro die wordt uitgetrokken voor onderwijs, kennis en innovatie. Beroepsonderwijs en toponderzoek naar biotechnologie worden concreet genoemd (Brief over het Paasakkoord).

Toch is het akkoord ook een breekbaar Paasei, zelfs nu het gisteren door een Kamermeerderheid is aanvaard in een spoeddebat dat door de linkse oppositie was aangespannen.

Naarmate de mist meer optrekt kan D66 steeds moeilijker de schijn ophouden dat die partij er goed mee weg komt. De gekozen burgemeester en het vernieuwde kiesstelsel zijn als gekoesterde kroonjuwelen net zo makkelijk afgelegd als ze eerder werden opgehangen. De toezeggingen op het gebied van onderwijs, innovatie en kennis zouden vrijwel zeker toch al in de Voorsjaarsnota zijn opgenomen –want ze zijn te danken aan sterk meevallende aardgasbaten- en bovendien zijn dat geen exclusieve D66-thema’s. Het valt me op dat die partij niet om extra geld voor de natuur heeft gevraagd, want dat was bij de formatie juist wel een uitgesproken D66-kindje.De voortgang van het kabinet is nu in handen van het partijcongres van D66 dat a.s. zaterdag het akkoord goed- of afkeuren.

Gebeurt dat laatste dan trekken de democraten zich terug uit het kabinet, want dat lijkt me de enige geloofwaardige consequentie. Dat risico is groot. De partijtop probeert zelfvertrouwen uit te stralen, maar de vrees voor een dwarsliggend congres blijkt uit het feit dat nieuwe leden niet meer worden geaccepteerd (wegens onbetrouwbaar stemgedrag) en dat de Wageningse burgemeester, kunsthistoricus en ex-veilingmeester Alexander Pechtold met stoom en kokend water benoemd moet worden tot minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Dat had toch ook ná het congres gekund.Een paar honderd leden van D66 beslissen straks over voortgang van het kabinet. Ik weet niet of ik dat nu zo democratisch moet vinden.

Of registreer je om te kunnen reageren.