Redactieblog

254 x bekeken

Wie is de baas in huis?

Is de baas ook thuis? Deze vraag was 100 jaar geleden misschien legitiem, maar anno 2005 toch echt niet meer.

Toch duikt hij af en toe nog op. Met name oudere vertegenwoordigers hebben er een handje van. Ze komen onaangekondigd het erf oprijden en treffen daar een vrouw. Dat is natuurlijk leuk, maar ze kwamen eigenlijk voor de man. „Is de baas ook thuis?”, vragen ze dan. Welke vrouw zal dan niet zeggen: „Jazeker, die staat voor je.” Is dat scherts? Zeker niet, dit voorbeeld is echt gebeurd, er is geen woord van gelogen.
Of de vrouw juridisch gezien ‘de baas’ is, zal per bedrijf verschillen, maar ik ben nog nooit op een boerderij geweest waar de vrouw niet de Algemeen Directeur was. Zonder haar draait alles in de soep. Immers, zij regelt de boodschappen, doet de was, kookt en springt bij met melken, voeren en sorteren als het nodig is. En het blijkt opmerkelijk vaak nodig.

Vervolgens is ze ook nog een soort Algemeen Aanspreekpunt. Kinderen die thuiskomen uit school, brullen meestal meteen ‘Mamaaa!’ De bakker die een bestelling komt brengen, moet ‘de vrouw des huizes’ hebben. En als manlief zijn sokken niet kan vinden, roept hij eerst zijn vrouw in plaats van zelf te zoeken.

Hoeveel boeren mij al niet gezegd hebben dat hun vrouw de spil in huis is, ik ben de tel kwijt geraakt. Dat er dan toch nog mensen zijn die de man bedoelen als ze vragen of ‘de baas ook thuis is', verbaast me dan ook zeer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.