202 x bekeken 1 reactie

Veerman geeft belangenbehartiging duw in goede richting

Henk Dokter
Als een waar vredestichter heeft hij de bestuurders van Glaskracht en van LTO aan tafel gekregen. Hij heeft ze doen inzien dat ze hun onderlinge vetes moeten bijleggen.

Dat is ook precies wat hun achterban wil. Alleen waren enkele LTO-bestuurders nog niet zo ver, in het bijzonder niet bij de gewestelijke organisaties LLTB en ZLTO. Deze twee organisaties zijn gisteren nu toch akkoord gegaan - met moeite - met het ontstaan van één zelfstandige en landelijke glastuindersclub onder de vlag van LTO.
De rol van Veerman is heel bijzonder. Als minister gaat hij helemaal niet over particuliere belangenorganisaties. Hij kan ook helemaal niets voorschrijven. Maar de ontstane verdeeldheid en het gekijf van LTO-bestuurders ging ook hem ter harte. Toen hem vorige week ter ore kwam dat de breuk tussen de glastuinders niet geheeld kon worden, en zelfs steeds dieper werd, zette hij zijn gezag en diplomatie in voor de goede zaak. Hij liet de voorzitters van LTO Nederland (Constandse), LTO Noord (Heikoop) en Glaskracht (Hoogervorst) en twee secondanten bij zich komen. Hij liet hun weten er in de toekomst weinig aardigheid in te hebben om met twee tuindersclubs in gesprek te blijven.

Veerman gaf daar ook zijn visie op belangenbehartiging. En daarvan is bekend hoe die is: sectorale belangenbehartiging is belangrijker dan gewestelijke. Dat is tegen het zere been van ZLTO en LLTB, want die vinden het omgekeerde. Bij een afscheidstoespraakje in september, bij het vertrek van LTO-voorman Doornbos, zei Veerman: „Boeren en tuinders zijn schakels in een keten en ketens zijn de drijvende kracht voor de belangenbehartiging.” Een duidelijke terechtwijzing voor ZLTO en LLTB, die zich als gewestelijke organisaties belangrijker vinden dan sectororganisaties. Zij echter stemmen nu toch in met de afspraken met Glaskracht en dus ook met een nieuwe koers, die LTO Nederland onder voorzitterschap van Bart Jan Constandse gaat volgen. Het is van grote betekenis voor bollenkwekers, boomtelers en pluimveehouders, die ook met een zelfstandige organisatie met LTO willen meedoen. Veerman bezorgt de land- en tuinbouw een doorbraak, en daarmee goede kerstdagen.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen Boer

    Ik zou mij voor kunnen stellen dat we verder gaan met minister Veerman om er een belangenorganisatie in Nederland van te maken. Dan staan we sterk en zullen er meer leden bij komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.