Redactieblog

568 x bekeken 4 reacties

Piepers gaan niet voor het meisje

Samenleven met een boer is niet louter romantiek. Natuurlijk, de omgeving is vaak mooi, de tuinen bloeien weelderig en de huizen zijn groot.

In een beetje boerenwoonkamer past met gemak een knots van een tweezitsbank. Zo’n zit-element is bedoeld om op te zitten. Niet in je eentje maar samen. Knus tegen elkaar, met een fles wijn op tafel en op de achtergrond een muziekje plus het rustgevende geluid van koeien die hun koppen in en uit de voerhekken halen.

Je zou toch denken: met een man die boven de zaak woont, moet dat wel lukken. Maar dat is dus een misverstand. Die man heeft namelijk Geen Tijd. Want op een boerenbedrijf is altijd werk. Weg romantiek. Eigenlijk is dat gek. Iemand die op een kantoor werkt, kan om 17.00 uur zijn computer uitzetten, ook al ligt er nog een hele stapel onafgemaakt werk. Waarom is het voor een boer zo moeilijk om er op een bepaald tijdstip mee te stoppen? Natuurlijk, er moet gemolken worden, gekuild, aardappels gesorteerd en varkens geladen. Dat snap ik ook wel. Maar moet dat allemaal ’s avonds? Soms wel, maar lang niet altijd. Het is een kwestie van plannen. Boeren die stellig beweren dat het daar niks mee heeft te maken, maar dat dit nou eenmaal bij een boerenbedrijf hoort, schrikken zich dood als hun vrouw ineens met een gepakte koffer bij de deur staat. Dan is er ineens wél tijd. Maar dan is het te laat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aad

  Vergeet niet de tijd die een boer kan maken voor romantiek onder "werktijd", zoals gezellig samen koffie drinken of een middagdutje doen. Aad

 • no-profile-image

  Albert Mellema

  Hier enkele suggesties voor een opdruk: Mijn man failliet? Nee hoor, ik ben tandarts Mijn man is een boer, maar dat ruik je niet aan mij Ik heb een nieuwe trekker gekocht voor mijn man Wij doen het huishouden samen, en toch heeft mijn boertje tijd om de open haard aan te maken Mijn man werkt `s avonds omdat hij overdag staat te leuteren bij de buurvrouw mijn man loopt naast/achter mij. Ja, die met die grote handen Ik ben een dame, mijn man is een boer Als mijn man achter in het land loopt, lijkt hij veel groter Ik ben fysiotherapeut hoor, dat boerderijtje staat te koop Wie zoekt U, de boer? of de baas? Nu schiet mij plots te binnen dat fysiotherapeutes en tandartsen nooit in een T-shirt rondlopen, dus zou het een shirt voor de "boer zelf" moeten worden, je kunt dan de tekst als het ware omdraaien: Ik failliet, nee hoor, mijn vrouw is tandarts Het is niet mijn vrouw, maar ik ben de boer die je ruikt Mijn vrouw de advocaat, kocht deze trekker voor mij Enz.

 • no-profile-image

  harrie

  Er zijn ook boeren die niet gestopt zijn met boeren omdat ze dan overdag de mankerende vrouw naar de dagopvang kunnen brengen. Kinderen van school kunnen brengen en ophalen. Op school helpen met sportdagen, overdag want dan heeft niemand tijd. Niet vreemd dat zulke boeren 's avonds om vijf uur niet klaar zijn. Harrie

 • no-profile-image

  Phillip Debruyne

  Vooraleer je zulke conclusies trekt raad ik je toch aan om eens 1 jaar lang stage te lopen op een groot akkerbouw-melkveebedrijf. En wees dan heel eerlijk met jezelf vooraleer je nog een artikel over dit feit schrijft. Voor een uitsluitend een varkensbedrijf kan ik je wel gedeeltelijk gelijk geven. De raad die ik als landbouwer meegeef aan veel jonge mogelijke bedrijfsovernemers is " begin niet meer in de sector" want je leeft maar éénmaal. Vind het wel een heel bizar onderwerp. In mijn ogen heeft het veel mee van een bepaalde beroepscategorie beoordelen en "veroordelen". Jammer , het beroep "boer" beschouw ik al als uitstervend, met dergelijke artikelen kan men dit proces misschien met succes nog ietsje versnellen. Vriendelijke groeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.