Redactieblog

245 x bekeken 4 reacties

Een zieke boer is zó zielig

Boeren zijn zelden ziek, maar als ze het wel zijn, zijn ze meteen verschrikkelijk zielig. Het liefst dikken ze hun ellende ook nog wat aan.

Een beetje snotneus wordt luidruchtig gesnoten, een lichte kriebelhoest wordt opgepompt alsof er een oude trekker start. „Ik denk dat ik koorts heb”, mompelt hij. Dan spreekt zijn liefhebbende echtgenote de verlossende woorden: „Schat, zou je niet eens naar bed gaan?” Dat was precies wat hij wilde horen. Zuchtend en steunend hijst hij zichzelf de trap op. Regelmatig komt ze even naar hem kijken. „Hoe gaat het?” „Slecht”, zegt hij kortademig.

Zolang hij zo doet, krijgt hij aandacht en dat is precies de bedoeling. Hij maakt zich intussen wel een beetje zorgen om het bedrijf, maar niet zo heel erg. Zijn vrouw zal alles wel regelen, dat doet ze immers altijd.

Als zijn vrouw ziek is, gaat het heel anders. Manlief zal niet zeggen dat ze maar in bed moet kruipen. Dan moet hij namelijk zelf eten koken en de schone overalls aan de lijn hangen. Dat kan hij er niet bij hebben, want hij is druk. Er moet vast wel een koe kalven of er is iets anders.

Vrouwen weten ook wel dat ze niet op thee met beschuit van hun man hoeven te rekenen. Daarom lopen ze door, al hebben ze 40 graden koorts. Begrijpelijk, maar zo verandert er nooit wat. Van de week belde een boerin mij op die het helemaal spuugzat was. Ze was doodziek in bed gekropen en liet de boel de boel. "Maar mijn eten dan?”, vroeg manlief bedremmeld. Ze zei: "Dat staat in het kookboek."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M. van Beukelen

  Helaas schetst u een geheel fout beeld van een zieke boer. Ik heb hele andere ervaringen! Boeren zijn enorme doorzetters! Ik hoop dat er veel meer van dergelijke reacties op uw stukje komen. Ik ben trots en zuinig op mijn boer! Met vriendelijke groet, M. van Beukelen

 • no-profile-image

  R. de Bie

  Als werknemer bij de Agrarische Bedrijfsverzorging (boerenhulp) is het goed voor onze werkgelegenheid. Ook voor de vrouw is er hulp dus kan ze gerust ziek zijn en vertroeteld worden want wie wil dat nou niet. Voorwaarden is wel dat men lid hiervan moet zijn van de AB deze zit door heel nederland heen. Mijn ervaring hiermee is dat een boer erg ziek moet zijn wil hij zijn levenswerk uit handen geven. Komt hier niet een stukje jaloers zijn om de hoek kijken, ik weet dat ik mij op glad ijs begeef door deze uitspraak. Maar dat is ook weer goed voor een discussie aan de keuken tafel. Groeten, R. de Bie.

 • no-profile-image

  Remijnse

  Wannneer iemand uit ons gezin ziek is, wordt die helemaal in de watten gelegd door de andere gezinsleden. De telefoon wordt uit de slaapkamer ver- wijderd, de gordijnen gesloten, de paracetamols liggen onder handbereik en steeds staat daar heerlijke verse thee of iets dergelijks. Zorgen voor elkaar is heel fijn om te doen en het maakt daarbij niets uit of je man, vrouw of jongere bent. En zeker maakt het niet uit of je als werk een boerderij hebt uitgekozen. Het gezinsleven staat ver boven ons werk. Hartelijke groet, een echte boerin.

 • no-profile-image

  B van der Ende

  Met de reactie van M. van Beukelen ben ik het niet mee eens. Boeren kunen erg zielig doen. Ik neem mijn eigen man maar als voorbeeld. Als hem iets mankeert, een verkoudheid of een griepje dan kan hij verschrikkelijk zielig zijn en de boel een beetje opblazen. Ik loop zelf op het moment goed te kwakkelen maar denk maar niet dat hij iets extra's voor mij doet. Hij maakt dan meer zorgen om het bedrijf en dat hij te weinig hulp heeft.

  Met vriendelijke groet van B van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.