521 x bekeken

Blairs surprise voor de landbouw

Henk Dokter
Een Sinterklaascadeautje voor de landbouw? Het lijkt er op, want het lang verwachte en op 5 december dan eindelijk gepresenteerde voorstel voor de herziening van de EU-begroting 2007-’13 ontziet de landbouwuitgaven.

Hoewel Britse kranten daarop afgelopen weekend al speculeerden komt dat als een aangename verrassing. De Britse premier Blair is immers verklaard tegenstander van de in 2002 gemaakte afspraken over de landbouwuitgaven. Als halfjaarvoorzitter van de EU zou hij die het liefst openbreken om aanmerkelijke bezuinigen door te voeren. Hij is tot het inzicht gekomen dat hij daarmee zijn eigen kuil graaft, want Frankrijk is traditioneel beschermheer van de landbouw en zou recht voor Blairs voorstellen gaan liggen.
Ook de Nederlandse regering komt nu even niet meer in verlegenheid. Tegen Veermans zin heeft premier Balkenende altijd de mogelijkheid open gehouden voor verlaging van het landbouwplafond áls een ander land met een goed voorstel zou komen. Dat zei hij verleden week nog in de Kamer. Nou, zo’n voorstel komt er nu niet. Is daarmee de kou uit de lucht? Helemaal niet.

In Blairs voorstel staat ook dat de Europese Commissie de gehele EU-begroting moet onderwerpen aan een review (heroverweging). In 2008 moet ze daarover rapport uitbrengen. Hoewel de tekst op dit punt wat schimmig is, kan het naar mijn oordeel heel goed zijn dat de landbouwuitgaven in 2009 - dus tussentijds! - worden verlaagd. In die tijd is er inmiddels een andere president en regering in Frankrijk, zal Blair zich bedacht hebben. Trouwens ook in Nederland. Het nieuwe kabinet is ontheven van de verwachtingen die het deze zomer bij de landbouw heeft gewekt over de onaantastbaarheid van de uitgaven.

Ook voor 2009 zijn deze niet in de veilige haven. Blairs voorstellen oogsten stormen van kritiek, onder andere van Commissievoorzitter Barroso (te vergaand) en minister Zalm (gaan niet ver genoeg). Morgen vergaderen hij en zijn EU-collega’s er over in Brussel. Als de Britse voorstellen worden afgeschoten, kan het zijn dat de landbouwuitgaven opnieuw prooi worden voor bezuinigers. Blairs cadeautje draait dan uit op een akelige surprise.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.