Redactieblog

287 x bekeken 1 reactie

Vrouwen horen alles

We stonden gezellig tegen het voerhek geleund, de veehouder en ik. Tot hij plotseling even wegmoest. De natuur riep.

Terwijl zij in een fractie van een seconde naast hun bed staan om in het pikkedonker een gevallen speentje of een zoekgeraakte knuffel op te sporen, ligt manlief doodleuk te ronken.

Is dat vrouwengehoor alleen zo scherp als het om de eigen kinderen gaat? Het ligt voor de hand, maar laatst sprak ik een boerin die het ook had bij de koeien. Een koe die zojuist gekalfd heeft, heeft een heel typisch stemgeluid. Ze loeit een beetje hees, met korte, hoge uithalen. Het kan niet missen.

De boerin die ik sprak, werd ook hier midden in de nacht van wakker, terwijl de stal niet vastzat aan het woonhuis maar er een paar meter vanaf stond. Zodra ze het hoge geloei hoorde, porde ze haar slapende echtgenoot tussen zijn ribben: Opstaan, er ligt een kalf op de roosters!

Zijn mannen dan helemaal niet uitgerust met dergelijke sensoren? Ik heb lang gedacht van niet, maar moet nu concluderen dat ik het mis had. Sinds zijn vrouw regelmatig nachtdiensten draait in het plaatselijke ziekenhuis, heeft de echtgenoot van de bewuste boerin namelijk net zo’n scherp gehoor als zijn vrouw. Dat wil zeggen: als ze weg is. Zodra zijn vrouw geen dienst heeft en ’s nachts thuis is, slaapt hij weer overal doorheen.

Meestal ben ik degene die 's nachts wakker word van de koeien of de paarden, als die geluid maken, maar soms ook niet. En voel ik zeg maar ‘aan m’n water’.

Eén reactie

  • no-profile-image

    B van der Ende

    Toen de kinderen nog klein waren was ik degene die altijd als ze huilden of wat er ook aan de hand was 's nachts die het hoorde en naar ze toe ging. Maar als er nu een koe moet kalven dan is mijn man die er als eerste er uit is, en heeft hij mij nodig dan kom hij me roepen. Anders laat hij mij lekker door slapen en hoor ik het de volgende morgen wel. Ik moet wel zeggen: mijn man slaapt erg licht hij wordt van ieder vreemd geluid dat uit de stal komt wakker en gaat dan wel eens kijken wat er aan de hand is.

    Groet B van der Ende

Of registreer je om te kunnen reageren.