Veerman buigt vaker dan één keer

Henk Dokter
Welnu: hij doet het rustig twee keer. In het vragenuurtje vanmiddag in de Tweede Kamer, waar Agnes Kant (SP) hem ter verantwoording riep over zijn uitspraken over het zorgstelsel, heeft hij zijn excuses gemaakt, zijn spijt betuigd en eerder geuite woorden teruggenomen. "De minister buigt duidelijk en diep", concludeerde Kant.

Een terechte constatering. Minister Veerman kon nu wel zeggen dat zijn uitspraak over één keer buigen (dat was in september 2002 toen hij gedane uitspraken over het EU-beleid moest betreuren) alleen betrekking had op gewestenszaken, maar erg geloofwaardig kwam dat vanmiddag niet over. Ik vrees dat hij zich moet laten bijschrijven in de categorie 'sorry-ministers', aangevoerd door collega Pechtold.

Hoewel die wel de meeste aandacht had getrokken, vielen Kant, Schippers (VVD) en andere Kamerleden niet over Veermans voorspelling dat niet veel mensen een nieuwe ziekteverzekeraar zullen uitkiezen. De échte minister van Volksgezondheid, Hans Hoogervorst, was aanwezig om te bevestigen dat hij dat ook niet verwacht. Maar het gaat om het principe van de keuzevrijheid, en daarvan had Veerman al gezegd dat ook hij die goed vindt.

Nee, de angel zat in Veermans opmerking in het interview dat hij de "fouten" van het systeem doorzag. Want Kant wilde dan wel weten welke fouten dat zijn. Veerman zag zich gedwongen het woord fout terug te nemen. Hij noemde het nu "schaduwzijden", maar wilde of kon desgevraagd niet zeggen wat hij daar weer mee bedoelde.

Sterk was het optreden van Veerman niet, maar niemand, ook niet de SP, was bij voorbaat uit op zijn hoofd. Het is, denk ik, vooral een kerfje op Veermans eigen ziel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.