Redactieblog

272 x bekeken

Praatje maken

Waarom praten vrouwen zoveel? vroeg een collega mij. Het antwoord is eenvoudig: om dingen aan de weet te komen. Wat voor dingen? Nuttige dingen. "Spuugt jouw baby?

Waarom praten vrouwen zoveel? vroeg een collega mij. Het antwoord is eenvoudig: om dingen aan de weet te komen. Wat voor dingen? Nuttige dingen. "Spuugt jouw baby? Voor mannen is dit onbegrijpelijke prietpraat, maar vrouwen hebben er heel veel aan. Op deze manier vangen ze ook op hoe burgers denken over de agrarische sector. Mannen lezen dat wel een keer in de krant omdat ze, volgens voormalig landbouwminister Brinkhorst, nauwelijks het erf verlaten. En als ze dat wel doen, is het om naar een boerenvergadering te gaan en daar met andere boeren te praten, het liefst over het boerenvak. Lekker echte mannenpraat dus, en niet van dat vrouwengeleuter.

Toch is het net of mannen elkaar een beetje zat worden. De laatste tijd spreek ik opvallend veel boeren die snakken naar een algemeen praatje buiten de deur. Daar doen ze ook moeite voor. Zo kwam ik iemand tegen die op de fiets boodschappen ging doen in het dorp. Hij deed er uren over omdat hij onderweg steeds aan de praat raakte.

Een andere boer nam een baan als kraanmachinist en stond in hartje Amsterdam rioolpijpen te hijsen. In de pauze kletste hij met het winkelende publiek. Zo hoor je nog eens wat , bijvoorbeeld hoe burgers denken over zuivel van koeien in de wei. Daar kun je je voordeel mee doen. Mannen die dus, net als vrouwen, veel praten, worden daar nooit dommer van. Ze verenigen juist het nuttige met het aangename.

Of registreer je om te kunnen reageren.