205 x bekeken

Koolzaadolie gered door PvdA

Henk Dokter
De fractie steunde gisteren een motie van CDA en D66 die vroeg om verlenging en verbreding van accijnsvrijstelling voor puur plantaardige olie.

Die motie was nodig om het kabinet tot betere gedachten te brengen. Dat wil de biobrandstoffen wel steunen - veel te willen heeft het kabinet trouwens niet, het móet gewoon van Brussel - maar nu net niet de ppo, koolzaadolie. Staatssecretaris Wijn, die over accijnzen gaat, motiveerde in een Kamerdebat eerder deze week dat koolzaadolie te weinig milieu- en energierendement heeft. En daarom geen stimulansen verdient. Zo’n staatssecretaris van Financiën heeft toch ook overal verstand van.

Erg motiverend lijkt mij zijn houding niet voor die projecten en initiatieven om meer koolzaadolie in de tank te krijgen. De Noord-Nederlandse Oliemolen heeft deze week zijn eerste olie afgeleverd. Het leuke is: de vraag blijkt groter dan het aanbod. En het praktische voordeel is dat de technologie voor ppo voorhanden is, terwijl die voor andere biobrandstoffen nog in ontwikkeling is. Inderdaad kunnen de rendementen van koolzaadolie omhoog, maar er valt ook nog een boel aan te sleutelen. Maar dan moet de staat wel stimuleren en niet demotiveren.

De ppo-motie van de Kamerleden Van Vroonhoven-Kok (CDA) en Bakker (D66) was bijna gesneuveld. De VVD wenste zijn twee coalitiepartners niet te steunen. De VVD heeft het niet op plantaardige olie. Dat is meer landbouwbeleid dan energiebeleid, vindt men daar. De noordelijke koolzaadtelers, vanouds trouwe VVD-stemmers, weten weer wie hun politieke vrienden zijn. Gelukkig schoot de PvdA te hulp en hielp de motie aan een beslissende meerderheid.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.