Begin van de grote suikerslag, einde onzeker

Henk Dokter
De Europese ministers van Landbouw komen bijeen om een besluit te nemen over de hervormingen van het suikerbeleid. Een dapper en ambitieus voornemen, met - zoals breed uitgemeten - slechte vooruitzichten voor bietentelers en suikerindustrie.

Dat is vanochtend vroeg nog eens onderstreept door het aanbieden van 14.000 handtekeningen aan minister Veerman bij grensovergang Hazeldonk.

Het suikerbeleid van de EU is in grote lijnen nu nog altijd zoals het van begin af aan was ontworpen. Suiker was het laatste grote gewas dat aan een drastische herziening is ontsnapt. Nu moet het er toch van komen. Het belang van het beraad deze week is even groot als over de ontkoppeling van toeslagen, waarover in 2003 3 weken lang is vergaderd, of de invoering van de superheffing in de zuivel, in 1984. Deze weblog is daarom iets langer dan gewoonlijk.

Het wordt een ouderwetse landbouwmarathon. Alleen het begin staat vast. Zodadelijk legt de voorzitter, de Britse minister Margaret Beckett, een compromis op tafel. Terwijl ze vanochtend nog wat besluitjes nemen over visserij, nemen de ministers en hun adviseurs dat voorstel alvast in studie. Na het doorgaans uitgebreide middagmaal geven de ministers er een voor een hun mening over.

Veel instemming zal Becketts voorstel niet oogsten. Het komt niet alleen van haar, maar ook van de EU-landbouwcommissaris. Zij heeft het zelfs voorbereid. Dat betekent dat het compromis slechts in details - kúnnen belangrijke details zijn - zal afwijken van de voorstellen die commissaris Mariann Fischer Boel eerder heeft gedaan. Zo zal de eerder voorgestelde verlaging van de suikerprijs met 39 procent er nog in staan, en juist daar is veel verzet tegen. Mevrouw de eurocommissaris heeft afgelopen vrijdag nog een verklaring uitgebracht waarin zij de ministers oproept ‘vastberaden’ akkoord te gaan met wat zij eerder heeft bedacht. Zij weet van geen wijken, nog niet. Het nieuwe compromis is vrijwel zeker onvoldoende om 11 landen die nu een akkoord nog blokkeren, over de streep te krijgen. Dat maakt het verloop van de raad onvoorspelbaar. Gisteren al spraken mijn informanten over een vergadering die tot vrijdag kan duren.

Ligt een compromis inhoudelijk dus al heel moeilijk, extra lastig is dat twee nieuwkomers zich vandaag melden aan de Europese vergadertafel, de Pool Krzysztof Jurgiel en de Duitser Horst Seehofer. Twee volslagen nieuwe vertegenwoordigers van Duitsland en Polen, belangrijke spelers op het suikertoneel. Jurgiel is vorige week in functie getreden, Seehofer moet zelfs vanmiddag nog eerst beëdigd worden, waarna hij zich aansluitend naar Brussel laat vliegen. Zodra hij is geland, zo wilden de geruchten gisteravond, zal de Duitser vragen om de onderhandelingen te verdagen tot december. Niet onbegrijpelijk, want de nieuwe Duitse minister, die geen persoonlijke landbouwdeskundigheid meebrengt, vindt het netelig akkoord te gaan met besluiten waarvan hij zelf de consequenties niet kan overzien. De voorzitter en eurocommissaris zullen zich tegen dat uitstel willen verzetten, maar dan moeten ze vanochtend meteen al de sfeer scheppen dat er deze week een besluit in zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.