Alleen Fischer Boel heeft reden tot glunderen

Henk Dokter
Aan het glunderende gezicht waarmee eurocommissaris Mariann Fischer Boel gistermiddag in de Brusselse perszaal het suikerakkoord aan de pers presenteerde, was goed af te lezen dat ze oprecht blij is met het verkregen resultaat.

In de eerste plaats van de suikersector. Zelfs minister Veerman, die namens het kabinet voorstander was en is van de hervormingsvoorstellen van de nu opgetogen eurocommissaris, hoorde ik gistermiddag spreken over een ‘bittere pil’. Ook hij verheelt niet dat de bietenteelt en suikerindustrie door heel zwaar weer moeten.

Natuurlijk waren en zijn de hervormingen niet om de suikersector ter wille te zijn. Ze zijn ons steeds opgedrongen om de EU onderhandelingspositie te geven bij de aanstaande Hongkong-ronde van de WTO, en om toegang te verlenen aan suiker uit arme landen. Welnu, de wereldhandelsbesprekingen lijken al mislukt alvorens ze zijn begonnen. De Novib veegt er de vloer mee aan. Dit akkoord helpt de ontwikkelingslanden niet, stelt de Novib.

Dus waar is het allemaal goed voor? Wél voor het imago van mevrouw Fischer Boel. Zij heeft met dreigen en paaien - vooral het laatste - een meerderheid van landen achter haar voorstellen gekregen, zonder dat ze daar echt veel aan heeft hoeven te veranderen. Het besluit daarover noemt ze historisch, en dat is het natuurlijk ook. Daarmee heeft ze haar positie in Brussel wel gemarkeerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.