Redactieblog

1832 x bekeken 1 reactie

Shoppen loont bij makelaars

Een leuk autootje. Dat is er te verdienen als een boer gaat shoppen bij makelaars. Bij verkoop van een landbouwbedrijf is een boer namelijk aan de duurste makelaar vijfmaal zoveel geld kwijt als aan de goedkoopste.

Een leuk autootje. Dat is er te verdienen als een boer gaat shoppen bij makelaars. Bij verkoop van een landbouwbedrijf is een boer namelijk aan de duurste makelaar vijfmaal zoveel geld kwijt als aan de goedkoopste . Dit blijkt uit mijn onderzoek van de afgelopen drie weken.

Matige reactie

Ik heb ruim 200 makelaars gevraagd een richtprijs te geven voor de verkoop van een melkveebedrijf met een taxatiewaarde van €3 miljoen. Uiteindelijk hebben er slechts 13 gereageerd. Zoals ik al zei in mijn vorige weblog heb ik bij makelaars een gevoelige snaar geraakt. Ze houden er niet van om hun tarieven op straat te gooien.

Verschil van €40.000

Schrik niet, maar uit mijn onderzoek blijkt dus dat de goedkoopste makelaar zijn bemiddeling doet voor €10.000, de duurste vroeg voor hetzelfde werk bijna €50.000. Een verschil van €40.000. Dit is vlot een brutojaarsalaris van een manager in de landbouw. Dus stap niet naar de eerste de beste makelaar, maar vraag meerdere offertes op.

Kosten doen er niet toe?

Toen ik agrarische makelaars vroeg om informatie voor mijn artikel viel mij op dat ze eendrachtig riepen dat de kosten voor een makelaar ondergeschikt zijn aan het eindresultaat. Met andere woorden: het maakt niet uit wat het kost, het gaat erom wat de verkopende partij uiteindelijk beurt voor de boerderij. Dat snap ik ook wel. Maar toch is het goed te weten dat er makelaars zijn die hetzelfde werk doen tegen veel lagere kosten.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Theo Lansink Saasveld

    Martijn, Een mooi onderzoek. En het legt de feiten aan de dag. Het 'makelaarshuisje'wordt ontdaan van haar gordijnen. En als je kijkt naar het verschil in de hoogte van de courtage is dit natuurlijk nooit toe te schrijven aan de mate van inzet en vakkundigheid. Een tiental jaren geleden kon je de nietsvermoedende klant die al vanuit de traditie veel respect toonde voor de makelaar,die courtage berekende, zoiets wijs maken, maar die tijd ligt al lang achter ons. En de makelaar die dat nu nog niet in de gaten heeft en daar niet op anticipeert, kent zijn marktsegment niet en zal omzet missen. Vr. groet, Theo


Of registreer je om te kunnen reageren.