206 x bekeken

Provinciebestuurders in het suikerstrijdperk

Henk Dokter
Het openingsschot viel dinsdagavond in Hoogkerk. Het Platform had provinciebestuurders uit het Noorden bijeen geroepen in de aldaar gevestigde en midden in de campagne draaiende suikerfabriek van de CSM.

De bedoeling was hen er van te doordringen dat de hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie rampzalige gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, juist in het Noorden waar nog twee van de drie Nederlandse suikerfabrieken draaien. Een soortgelijke bijeenkomst voor zuidelijke provinciebestuurders belegt het platform volgende week in de Cosun-fabriek in Dinteloord.

Een laatste offensief, want het platform verwacht de besluiten in de novemberbijeenkomst van de Europese ministers. Mij lijkt dat wat vroeg, want eens zijn ze het nog lang niet. Volgende week hebben ze ’t er opnieuw over en niemand verwacht dat een overeenkomst dichterbij komt.

Ook een wanhoopsoffensief. Want wat moet en kan het Platform nog sinds het de Tweede Kamer in volle breedte achter een aanvaardbaar alternatief voor de hervormingen staat. Maar ja, het kabinet legt die unaniem aangenomen Kamermotie naast zich neer. Het Platform is daar diep teleurgesteld over. Ik kan de opstelling van het kabinet ook niet anders zien dan als een grove bruskering van de volksvertegenwoordiging. Daarmee staat ook het vertrouwen in minister Veerman op het spel.

Als het goed is krijgen de leden van het kabinet de komende tijd brieven vanuit de provincies die er op wijzen dat het kabinet bij de hervormingsvoorstellen de verkeerde keuze heeft gemaakt. Het is de ondergang van de sector en groot verlies van werkgelegenheid. Of de leden van het kabinet erg gevoelig zijn voor deze druk uit de provincies betwijfel ik, maar als de sector niets doet komt het kabinet nooit tot het inzicht dat het de verkeerde afslag heeft genomen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.