331 x bekeken

Niet gedacht: kleine boeren blijken grootontvangers van subsidie

Henk Dokter
Het omgekeerde is waar. Het blijkt uit een overzicht dat het ministerie van LNV heeft gemaakt van de verdeling van de directe betalingen (hectare- en dierpremies) in Nederland.

Dat logenstraft de beweringen dat de kleine boeren door het systeem worden benadeeld. De Evert Vermeer Stichting zal nu even stilletjes voor zich uit kijken. Van de 350 miljoen euro die in 2003 in Nederland aan directe premies werd uitbetaald ging de helft van het geld naar boeren die minder dan 10.000 euro ontvingen, en slechts 3,7% naar bedrijven die meer dan 100.000 euro ontvingen. Kleine boeren zijn de groot-ontvangers.
Nu dit is vastgesteld is het raadselachtiger dat minister Veerman zich nu ontpopt als voorstander van aftopping van de ontvangsten. Want voor Nederland is dat amper van belang. Maar dat is misschien tegelijk de verklaring voor de houding van de minister: Het raakt de Nederlandse boeren nog het minst, maar de grote (graan)bedrijven in Frankrijk, Duitsland en Engeland wel. In de zelfde antwoorden op Kamervragen waarin Veerman de verdeling van de inkomenstoeslagen weergeeft, legt hij ook uit waarom die maximering er nooit is gekomen: Duitsland en Engeland maakten bezwaar. Dit is niet het hele verhaal. Franz Fischler, toen EU-landbouwcommissaris, had in zijn voorlopige voorstellen een maximum van 300.000 euro voorgesteld. In zijn definitieve voorstel had hij dat geschrapt. Misschien omdat hem was gebleken dat-ie er de Duitsers en Britten er in mee kreeg, maar interessanter vind ik de verklaring die hij er in januari 2001 tegenover Boerderij voorgaf: „Als we toeslagen gaan maximeren, zullen de grote boeren hun bedrijven splitsen."

Ik weet niet waarom Veerman dat argument nu niet noemt, want het is natuurlijk onverminderd van kracht. Zodra er een voorstel komt om per bedrijf niet meer dan een bepaald bedrag aan toeslagen te betalen, dan zullen boeren en hun adviseurs er heus wel wat op vinden om hun bedrijf in meerdere rechtspersonen te splitsen. Plafonnering van toeslagen is dus een non-discussie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.