Blair gaat schuiven met landbouwgeld

Henk Dokter
In mijn vorige weblog schreef ik dat niet meer duidelijk was of premier Blair tijdens zijn voorzitterschap van de EU nog met een voorstel zou komen.

Belangrijk voor de landbouw, want het landbouwbudget voor de periode 2003-2013 loopt dan het gevaar weer ter discussie te komen. Na het aftasten in Hampton Court Palace is Blair vastbesloten de boel vlot te trekken. „Maar ik weet dat het moeilijk zal zijn."
Misschien dat het voorstel van voorzitter Barroso van de Europese Commissie Blair wel goed uitkomt. Barroso wil de inkomenstoeslagen van 2009 met 1 procent per jaar overhevelen naar plattelandsbeleid. Ik vroeg me even af of Engeland daar baat bij heeft. Ad Leijten schrijft in een reactie op mijn vorige weblog dat dit wel zo is: de werkloosheid op het Britse platteland kan er mee worden bestreden. Dan toch wel over de rug van de boereninkomens. Wat de Nederlandse regering vindt van Barroso's overhevelingsvoorstel is nog onbekend. Premier Balkenende en minister Veerman wilden er deze week in Kamerdebatten geen van beide op reageren. Ze studeren er nog op. Tegelijk laten ze met meer nadruk dan begin deze zomer weten dat het bestaande landbouwplafond tot 2013 moet blijven.

Het scenario lijkt mij dat Blair het totale budget tot 2013 wel ontziet, maar dat hij daarbinnen flinke verschuivingen voorstelt. En na 2013 gaat de landbouwsteun drastisch omlaag, hou daar maar rekening mee.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.