Commentaar

3 reacties

Biogas voor de happy few

Biogas kan nog lang niet zonder subsidie. Het is pijnlijk, maar voorlopig is het niet anders.

Biogas kan nog lang niet zonder subsidie. Het is pijnlijk, maar voorlopig is het niet anders. Een stuk of honderd boeren hebben geïnvesteerd in een biogasinstallatie, maar visten achter het net toen 18 augustus de MEP-regeling werd gesloten. Al bijna 3 maanden wachten zij in angst en beven af of er voor hun toch niet wat steun in zit.
Onder druk van de Tweede Kamer is er €270 miljoen uitgetrokken voor een overgangsregeling. Maar hoe wordt dat geld verdeeld? Wie komt er uiteindelijk voor een vergoeding in aanmerking en wie piest definitief naast het potje? Het wachten is op de regeling die minister Wijn (EZ) al een tijd in zijn koffer heeft zitten, maar nog steeds niet bekendmaakt.

Cruciaal wordt de vraag welke vergunningen rond moesten zijn op 18 augustus: alleen de milieuvergunning of ook de bouwvergunning? Volgens insiders bepaalt dat of er uiteindelijk 50 of 80 boeren alsnog 10 jaar lang 9,7 cent per kWh MEP-subsidie krijgen.

Voorlopers best betaald

Stel, het worden er 70. Opgeteld bij de ruim 30 installaties die nu al draaien, brengt dat het totaal op ruim 100 boeren die straks de volle MEP krijgen. Dat zijn de slimmeriken die op tijd hun kans roken en het ijzer smeedden toen het heet was. Ze worden daar goed voor beloond met een vergoeding die gebaseerd is op veel lagere energieprijzen dan de huidige. Kortom, de happy few van de Nederlandse biogas-sector.

Voorvechters van biogas denken dat een kleine 3.000 veebedrijven geschikt zijn voor biogas . 2.900 daarvan moeten dus wachten op de opvolger van de MEP. Die komt er vast. Een nieuw kabinet kan het niet maken om duurzame energie niet te stimuleren. Maar hoe die nieuwe regeling er uit gaat zien is koffiedikkijken. Zeker is dat ze minder riant zal zijn. Dus blijft de biogaswereld straks verdeeld in een klein groepje goedbetaalde voorlopers en een veel grotere groep die het met minder zal moeten doen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Riekie

  Ik ga voor zonnecolectoren. Als we op alle stallen zonnecolectoren leggen kunnen we iedereen voorzien van stoom. Is extra energiegewas niet nodigen dus wordt het voer niet extra duur en is dan ook geen extra opslag nodig. Het valt niet op in het landschap. Het enige nadeel zonder subsidie is het niet rendabel. Laten we hier aan gaan werken.

 • no-profile-image

  Han v R

  Hoi Johan, Als je het mij eerlijk vraagt, zijn de boeren weer eens bezig met een achterhoedegevecht. De olieboeren (Shell etc.) hebben investeringen gedaan in de vinding van de TH Twente om rechtstreeks olie, diesel, benzine etc. te maken uit alle mogelijke organische materialen. Deze zogenoemde tweede generatie maakt de door de boeren gebruikte technologie nog minder aantrekkelijk. Laat de boeren toch goed nadenken voor ze met deze dure technilogie beginnen, waarvan de rentabiliteit afhankelijk is van de politiek. De politiek leeft bij de dag en laat zich leiden door de gevoelens van de meerderheid en minder door de wetenschap en de economie.

 • no-profile-image

  Erik

  Er wordt al gesteld dat een biogasinstallatie zonder MEP niet rendabel is. Maar is biogas wel een oplossing cq. de toekomst? Ten eerste is het principieel niet te verantwoorden dat wij voedingsstoffen (mais etc.) in vergistings installatie's stoppen om een luxe artikel als energie op te wekken terwijl er in 3e wereld landen nog hongersnood is. Niet dat het beoogde areaal voor die landen bestemd moet zijn maar puur uit gedachtengoed. Het is ook best belachelijk dat je als ondernemer investeert in een vooral kostbaar iets als een installatie en daarvoor grondstoffen moet aanvoeren om geld te verdienen. Als we kijken naar de rest van de sector is het een zegen voor de akkerbouw, er is minder areaal voor de reguliere akkerbouw producten resulterend in meer marktafzet plus er wordt een compleet nieuwe markt gecreëerd. Tevens is het ook een steek in de rug voor de melkveesector, door het quotum waardoor stoppende bedrijven genoegen nemen met de winsten uit quotum en grond houden komt er al nauwelijks grond vrij en met deze ontwikkeling zal er ook grond worden onttrokken doch zal dit maar in kleine percentage's zijn. Een nieuwe tak op een bedrijf is er een die als waardevolle toevoeging op de 1e kan draaien. Een vergistings installatie die puur, let op, PUUR op mest draait om een eventueel overschot te verhelpen is een zegen. Kortom, waarom wachten op een opvolger van de MEP, steek dat geld in duurzame en vooral natuurvriendelijker energie bronnen als kernenergie.

Of registreer je om te kunnen reageren.