Redactieblog

Inhaalslag registratie vaccinatie Q-koorts

Komend weekeinde wordt er naar verwachting een inhaalslag gemaakt in de registratie van de vaccinatie tegen Q-koorts.

Het overgrote deel van de melkgeitenbedrijven maakt gebruik van een managementsysteem van Elda. Vanaf komend weekeinde kunnen geitenhouders via dit systeem de vaccinatiemelding doorgeven aan het systeem van Dienst Regelingen (DR).

"Ik schat dat 80 tot 85 procent van de melkgeitenbedrijven al heeft gevaccineerd, maar niet heeft geregistreerd. Na de bijeenkomst voor geitenhouders over de vaccinatie heb ik binnen een uur tijd 35 telefoontjes gekregen van geitenhouders die vroegen wanneer ze de vaccinatie door kunnen geven", aldus Toon de Bie van Elda.

Het doorgeven vanuit het managementsysteem is pas laat mogelijk. "Dit komt doordat het I&R-systeem oorspronkelijk alleen kaal gebruikt zou worden. LNV besloot begin april echter dat de vaccinatie ook geregistreerd moest worden volgens dit systeem. Deze applicatie moest echter nieuw gebouwd en getest worden. Na een update kunnen geitenhouders dit weekend aan de slag", aldus De Bie.

Dienst Regelingen meldt dat er weinig problemen zijn gemeld over de directe melding van vaccinatie. "Het systeem is mogelijk iets langzamer in verband met de gecombineerde opgave", aldus een woordvoerder. "De beperkte registratie ligt niet alleen aan het systeem. Veel bedrijven stuurden ook het papieren controleformulier niet in", aldus DR. Dierenartsenorganisatie KNMvD heeft geen inzicht in het aantal dieren dat daadwerkelijk al gevaccineerd is.

Of registreer je om te kunnen reageren.