Agenda

Inspiratiedag Transitiemanagement

Radstake, Heelweg
76 Rundveehouderij

Details evenement

04 april 2019
09:30 uur
Radstake, Heelweg
Boerderij
0314 34 94 44
25
Op 4 april 2019 organiseert Boerderij de Inspiratiedag Transitiemanagement bij de Radstake in Heelweg. De hamvraag van de dag: "Wat is de optimale voorbereiding op de nieuwe lactatieperiode?".

Tijdens de transitiefase vindt de voorbereiding voor een nieuwe lactatieperiode van de koe plaats, deze periode duurt van de 60 dagen voor tot de 30 dagen na afkalven. Een belangrijke risicoperiode, volgens onderzoek treed 30 – 50% van de ziekten bij koeien op tijdens deze periode. Het management is van cruciaal belang voor een probleemloze overgang. Verse koeien moeten immers een grote inspanning leveren, waardoor ze vatbaarder zijn voor allerlei aandoeningen. Goed management tijdens de droogstand en eerste weken na afkalven helpt de kans op deze aandoeningen te verkleinen. Er zijn veel facetten, waaronder beweging, rantsoen, mineralen en water, die in deze fase een rol spelen. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met de specifieke behoeften van de koe.