Agenda

Koeien gaan de wei in

Dronten, Dronten
384 Rundveehouderij

Details evenement

10 maart 2016
12:00 uur
Dronten, Dronten
Aeres Praktijkcentrum Dronten
0621393976
Koeien Aeres Praktijkcentrum Dronten gaan vroeg de wei in

De koeien van het Aeres Praktijkcentrum Dronten gaan dit jaar vroeg naar buiten. Er staat voldoende gras in de wei en de dieren staan te springen om vers weidegras te grazen. Donderdag 10 maart zullen de deuren van de Weidestal om 12:00 uur open gaan. Iedereen is uitgenodigd om dit bijzondere jaarlijkse moment bij te wonen en om bij te praten met de studenten van CAH Vilentum en leerlingen van de Warmonderhof die dit bedrijf runnen.

Het Aeres Praktijkcentrum Dronten is vorig jaar uitgebreid met een extra stal: het Weidebedrijf en gaat nu haar tweede weideseizoen in. Meerdere beweidingsdocenten van CAH Vilentum en Groenhorst zijn “erkend weidecoach” en hebben een studiereis naar Ierland gemaakt. Diverse nieuwe inzichten zijn toegepast bij de doorontwikkeling van het bedrijf. Het Weidebedrijf streeft er naar om zoveel mogelijk melk uit gras te halen. Daarom is een vroege start met beweiden van belang en kan het gras op de percelen optimaal benut worden

Studenten leren op het Weidebedrijf hoe ze om moeten gaan met beweiding, wat zijn keuzes die je als ondernemer moet maken, hoe plan je beweiding, etc. Want weidegang houdt meer in dan alleen het openzetten van staldeuren. Weidegang is echt vakmanschap wat je kunt leren! De kennis en kunde van studenten en ook van veehouders kan verrijkt worden met nieuwe inzichten uit bijvoorbeeld Ierland en Nieuw Zeeland. Via het lectoraat Beweiding werken CAH Vilentum, Groenhorst en Warmonderhof actief aan nieuwe kennisontwikkeling en vaardigheden bij de ondernemers en adviseurs van de toekomst. Niet alleen leren de studenten van zowel MBO als HBO van de ervaringen die opgedaan worden met beweiding, maar dit jaar zal er ook beweidingsonderzoek plaats gaan vinden op het Aeres Praktijkcentrum Dronten onder leiding van Lector Beweiding Agnes van den Pol van CAH Vilentum. Dit onderzoek richt zich op grasrassenkeuze en beweiding.