Agenda

Internationale Praktijkdag Prei

Kruishoutem (België), Karreweg 6, 9770 Kruishoutem (België)
274 Akkerbouw

Details evenement

09 oktober 2016
10:30 uur
Kruishoutem (België), Karreweg 6, 9770 Kruishoutem (België)
PCG (Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen)
pcg@pcgroenteteelt.be
+32 9 381 86 86
Gratis

Internationale Praktijkdag Prei in aantocht!
9 oktober 2016
PCG Kruishoutem

De tweejaarlijkse Internationale Praktijkdag prei gaat dit jaar door op zondag 9 oktober 2016 op het PCG. Het centrale thema voor deze editie is ‘Boer zoekt consument’. Naast veldbezoeken aan preiproeven zijn er demonstraties rond het thema spuittechniek en IPM en is er een seminarie en doorlopende beurs.

Seminarie
Het groenteverbruik van de Belg ging in 2015 algemeen 3 procent achteruit ten opzichte van 2014, zo verkondigde de VLAM eerder dit jaar. België is hierin geen uitzondering. Ook in Europa wijzen de cijfers van de voorbije 5 jaar op een lichte daling van het groenteverbruik. De sterkste daler in de top 10 was prei (- 12%). De populariteit van deze groente blijkt af te nemen. Dit vraagt naar het ondernemen van actie. Wie is de consument en welke verwachtingen heeft deze over het product? Welke acties kunnen ondernomen worden om prei terug aantrekkelijk te maken voor de consument? Inzichten in het marktgebeuren en trends in verkoop zullen toegelicht worden tijdens het seminarie. Verschillende sprekers uit diverse vakgebieden reiken stof tot nadenken aan voor de toekomst. Tijdens het seminarie zal Luc Van Bellegem namens VLAM een beeld schetsen van de consument en zijn aankoopgedrag ten aanzien van groenten en fruit, in het bijzonder prei, en hoe promotie hierop kan inspelen. Vervolgens wordt door professor Xavier Gellynck van de faculteit landbouweconomie van Universiteit Gent inzicht gebracht in het marktgebeuren. Tenslotte komt Jan Prinsen van het Belgian Fresh Food Institute zijn visie vertellen over de verkoop van prei en het belang van een goede presentatie van het product.

Beurs
In het beursgedeelte krijgen bedrijven de kans zich voor te stellen en is er veel ruimte voor communicatie en kennisuitwisseling. Bedrijven betrokken bij de verschillende fases van het teeltproces zullen aanwezig zijn (zaadhuizen, plantenkwekers, gewasbescherming, bemesting, machinebouw,…). Het thema ‘differentiatie’ komt ook tijdens de beurs aan bod door de tentoonstelling van machines voor het busselen van prei, …

Proefveldbezoeken
Om aan de vraag naar informatie te voldoen, wordt op het PCG veel onderzoek in prei opgezet. Naast terugkerende thema’s zoals rassenkeuze, gewasbescherming en bemesting is er tijdens deze editie ook veel aandacht voor differentiatie van product. Fijne prei, dikke prei, lange of korte schachten, ingekorte prei, biologisch geteelde prei, … zullen te zien zijn alsook het preiaanbod uit de supermarkten. Hiermee willen wij de telers aan het denken zetten over welke mogelijkheden nog te benutten zijn.

Demonstraties
De geleide demonstraties gaan door rond het thema spuittechniek en IPM. Een correcte doppenkeuze, de juiste spuitdruk, een optimale spuithoeveelheid, …allemaal aspecten die belangrijk zijn bij het behandelen van groenten. Via demonstraties zullen de mogelijkheden van spuittechniek getoond worden om zowel efficiënt als milieuvriendelijk te spuiten. Ook nieuwigheden van spuittechniek komen aan bod.

Concrete programma
Van 10u30 tot 13u00 kunnen de aanwezigen verschillende proefveldbezoeken en demonstraties meevolgen. Tussen 13u15 en 14u15 gaat het seminarie door met de gastsprekers. Na het seminarie zijn er terug proefveldbezoeken en demonstraties van 14u30 tot 17u30. Gedurende de volledige dag kunnen bezoekers terecht op de beurs waar een groot aantal bedrijven gerelateerd aan de preisector zichzelf voorstellen. Tijdens het seminarie is simultaanvertaling naar het Engels voorzien. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis.


Programma maandag 10 oktober

De dag na deze Praktijkdag prei wordt in samenwerking met REO Veiling een activiteit georganiseerd gericht naar de inkopers van prei. Deze zullen uitgenodigd worden om de mogelijkheden van het product prei te komen bekijken en bespreken.

Deze Praktijkdag prei wordt georganiseerd door het PCG in samenwerking met Boerenbond en Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij.


L. De Reycke & A. Tack
PCG, Kruishoutem

B. Debussche
Vlaamse overheid, Departement Landbouw & Visserij