Agenda

HerdersFair bij de Herders van Balloo

t/m 09-10-2016 - Schaapskooi, Balloo
314 Rundveehouderij

Details evenement

08 - 09 oktober 2016
10:30 uur
Schaapskooi, Balloo
B-Event
info@annekeboekee.nl
0640323163
5,00
Bij de Herders van Balloo wordt op zaterdag 8 en zondag 9 oktober de oogst ingeluid met de sfeervolle HerdersFair. Bezoekers kunnen kennismaken met de bijzondere kwaliteiten van het lamsvlees van het Drents heideschaap. Er zijn tal van bereidingen zoals lamsham, lamssalami, lam aan het spit (zaterdag), hartige taartjes met lamsvlees. Daarnaast draait het tijdens de Herdersfair ook om het buitenleven en lifestyle.

Er zijn ruim 50 met zorg geselecteerde stands met outdoorkleding, laarzen, houten meubelen, keramiek, handgemaakte vogelhuisjes, sieraden, kaas, wijnen, homemade jams, vinaigrettes en ambachtelijk desembrood. Rondom de schaapskooi en op het veld zijn gezellige terrasjes en er is live muziek. Voor kinderen zijn er beide dagen theatervoorstellingen en tussendoor kunnen zij zich verkleden als heks of boef.

Tijdens het begrazen van het Balloërveld eten de schapen uitsluitend heide, kruiden en gras. Mede door de vele beweging van het dagelijks grazen op het Balloërveld geeft dit een bijzonder smakelijk vlees. Het Drents heidelamsvlees kan zich wat betreft smaak, structuur en kleur meten met wild. Het is een prachtig streekproduct. De lammeren worden geslacht op een leeftijd van circa 18 maanden, nadat ze zich in voorjaar en zomer tegoed hebben gedaan aan de begroeiing van het Balloërveld.

Naast de culinaire invulling van de fair is er ook aandacht voor de wol van het Drents heideschaap. De internationaal bekende viltster Beatrice Waanders geeft een workshop ruwe vacht vilten. Kaarderij Wollust demonstreert een industriële kaardmachine. In het wolatelier is een prachtige wolcollectie van de handgesponnen wol. Zoals gebreide en geweven woonplaids, robuuste woonkussens en poncho’s. Maar ook ragfijne modeaccessoires van wol gecombineerd met zijde. Er zijn tal van stands met wollen garens, vachten, spinnenwielen, vilt- en breiwerken.

Herders van Balloo De Herders van Balloo trekken met hun kudde van 500 Drentse heideschapen rond op het uitgestrekte Balloërveld. Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt, worden er elk jaar een aantal lammeren geslacht. Het vlees wordt onder meer door slagerij John van Broekhuizen uit Dalfsen verwerkt tot lamsham en lamssalami. De lamsham ontving de 1e prijs op het ‘Zeldzaam Lekker’ festival. Het kruidige en malse vlees is in opkomst bij de horeca en is door de internationale Slow Food beweging erkend als Presidium.

De HerdersFair wordt gehouden op zaterdag 8 en zondag 9 oktober van 10.30 tot 17.00 uur bij de Schaapskooi van de Herders van Balloo, Crabbeweg 2, 9458 TE Balloo (bij Rolde). Entree € 5,- t/m 12 jaar gratis. www.herdersfair.nl

Meer info: De Herders van Balloo trekken met hun kudde van 500 Drentse heideschapen rond op het uitgestrekte Balloërveld. Om te voorkomen dat de kudde te groot wordt, worden er elk jaar een aantal lammeren geslacht. Het vlees wordt onder meer door slagerij John van Broekhuizen uit Dalfsen verwerkt tot lamsham en lamssalami. De lamsham ontving de 1e prijs op het ‘Zeldzaam Lekker’ festival. Het kruidige en malse vlees is in opkomst bij de horeca en is door de internationale Slow Food beweging erkend als Presidium.