Agenda

Masterclass "Lang leve de Koe!"

Hampshire hotel, Mijndrecht, Mijndrecht
260 Rundveehouderij

Details evenement

12 januari 2016
19:45 uur
Hampshire hotel, Mijndrecht, Mijndrecht
De Gezondheidsdienst voor Dieren
0900-1770,kies optie 1
Zie website voor meer informatie
Wat moet ik doen om probleemloos oudere koeien te krijgen? Die vraag staat centraal tijdens de masterclasses die GD dit najaar door het hele land organiseert.

Het verhogen van de gemiddelde leeftijd van de melkkoe past bij een maatschappelijk verantwoorde en toekomstgerichte bedrijfsvoering. Niet voor niets is de verlenging van de gemiddelde levensduur van koeien door NZO en LTO Nederland als een van de hoofddoelen opgenomen in het programma Duurzame Zuivelketen. Uit het oogpunt van dierenwelzijn hecht de maatschappij sterk aan koeien die gezond en lang leven. Maar ook vanuit economisch perspectief is het voor veel veehouders interessant om een koe probleemloos een aantal lactaties langer mee te laten gaan.

De levensduur van een melkkoe wordt beïnvloed door veel factoren. Managementfactoren als voeding en huisvesting zijn belangrijk, maar er komt ook steeds meer aandacht voor erfelijke aanleg voor levensduur, jongveeopfok en weerstand. Wat zijn de laatste inzichten op dit gebied? Wat is bijvoorbeeld 'aangeboren afweer'? Hoe zorg je ervoor dat de genetische potentie van een kalf ook daadwerkelijk tot haar recht komt? Hoe ziet een ideale transitieperiode eruit en hoe voorkom ik daarmee opstartziektes? Wat moet ik doen om oudere koeien te krijgen? Deze en meer vragen zullen centraal staan tijdens de masterclasses 2015/2016.

 

De masterclasses zullen plaatsvinden in november, december en januari, op 12 locaties door het hele land. Professionals van GD delen actuele onderzoeksresultaten en zetten wetenschappelijke kennis om naar bruikbare adviezen voor op uw bedrijf. Kortom: u krijgt actuele en praktische kennis, heet van de naald, direct van dé experts.