Agenda

Symposium 'Nutriëntenbehoefte en diergezondheid'

Wageningsche Berg, Wageningen
444 Varkenshouderij, Pluimveehouderij

Details evenement

11 juni 2015
09:00 uur
Wageningsche Berg, Wageningen
Wageningen UR Lifestock Research
0317 480769
Zie registratiepagina

Nutriëntenbehoefte en diergezondheid

Tussen varkens- en pluimveebedrijven zijn grote verschillen in productieresultaten. Die verschillen komen door variatie in management- en omgevingsfactoren en door verschil in de gezondheidsstatus van dieren. Tijdens het symposium geven verschillende internationaal erkende experts en onderzoekers van Wageningen UR hun visie over deze samenhang.

Bij het symposium komt o.a. aan bod hoe toevoegingen van nutriënten de gezondheidsstatus van dieren kan ondersteunen, en hoe nutriënten beter benut kunnen worden. 

Nutriënten, immuunsysteem, benutting

Wanneer de gezondheidsstatus van dieren suboptimaal is, wordt het immuunsysteem geactiveerd. Een activatie van het immuunsysteem geeft een verandering in de nutriëntenbehoefte en geeft een grotere competitie tussen nutriënten voor onderhoud, functioneren van het immuunsysteem en voor productie (aanzet van lichaamseiwit in groeiende dieren). Omdat de nutriëntenbehoefte wordt beïnvloed door de gezondheidsstatus van dieren is het belangrijk hiermee rekening te houden bij de samenstelling van veevoer. 

Nutritionele ondersteuning van het immuunsysteem en rekening houden met de diergezondheidsstatus bij de voersamenstelling verbeteren de benutting van nutriënten uit het voer en verminderen de uitscheiding van niet benutte nutriënten in het milieu.

Sprekers
Prof. David Eckersall, University of Glasgow (VK)
Dr. Nathalie Le Floc'h, INRA (Frankrijk)
Dr. Michael T. Kidd, University of Arkansas (VS)
Dr. Ben Bass, Diamond V (VS)
Ir. Esther Kampman – van de Hoek, Wageningen UR
Dr. Panagiotis Sakkas, Wageningen UR / University of Newcastle (VK)
Dr. Alfons Jansman, Wageningen UR 

Voor wie
Vertegenwoordigers  uit de mengvoeder- en voederadditieven industrie, varkens- en pluimveesector, onderzoeksinstituten, overheidsorganisaties, studenten en overige geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het symposium.

Meer informatie
Voor meer informatie zie de website www.wageningenur.nl/symposium-nutritionhealth2015

Registratie
Registratie is mogelijk vanaf begin  april 2015 via de website.

Locatie
Hotel de Wageningsche Berg
Generaal Foulkesweg 96
6703 DS Wageningen