Agenda

Muziek en een ontmoeting met de ‘Bruiden van God’

Museum voor Religieuze Kunst , Uden
252 Evenementenhal

Details evenement

14 juni 2015
13:00 uur
Museum voor Religieuze Kunst , Uden
Museum voor Religieuze Kunst
0413-263431
gratis
Muziek en een ontmoeting met de ‘Bruiden van God’

In het kader van de Open Kloosterdag is er zondag 14 juni 2015 in het MRK Uden van 13.00 tot 17.00 uur een bijzonder programma. Er zijn rondleidingen door een fototentoonstelling Bruiden van God, waar iets van het kloosterleven wordt getoond. Drie zusters uit verschillende kloosters vertellen over hun leven en fotograaf Guus Bekooy licht zijn unieke fotoserie Vrouwen in Habijt toe.

Maar er is nog meer te beleven. De kapel en de voorhof van het Birgittinessenklooster zijn van 14.00 tot 17.00 uur vrij toegankelijk en onder leiding van de dirigent, componist en muziekpedagoog Albert Wissink is er om 15.00 uur een optreden van de bekende Koorschool Midden-Gelderland.

De toegang is gratis.

PROGRAMMA

13.00 uur Rondleidingen
14.00 uur Een ontmoeting met de hoofdrolspelers (Clarissen, Diaconessen en fotografen)
15.00 uur Optreden Koorschool Midden-Nederland
16.00 uur Lezing in de kapel door een Birgittines


Expositie Bruiden van God
Begin jaren zestig fotografeerde Guus Bekooy het leven van de zusters Clarissen in Megen. Het was een voor die tijd uniek project. De buitenwereld werd een blik gegund op het verborgen leven achter de muren van een tot dan toe gesloten klooster. Vrouwen in Habijt, zoals de serie werd genoemd, werd een onverhoopt succes.

Wat begon als een eindexamenproject trok de aandacht tot ver over de grenzen. ‘De boontjesdoppende zusters’ werd zelfs opgenomen in het prestigieuze Photography Yearbook 1963. Fotografen lieten zich door Vrouwen in Habijt inspireren. Ook nu nog geeft de serie een markant tijdsbeeld van de ‘sixties’, het decennium waarin de wereld en de kerk in sneltreinvaart zouden veranderen.

Een van de opvolgers van Guus Bekooy is Tamara Reijers. Zij legde afgelopen jaren het dagelijks leven van de Diaconessen in Amerongen vast. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder document over het leven en werk van de laatste zeven Diaconessen in Nederland.

De expositie toont een uitgebreide selectie uit de unieke fotoseries en sluit aan bij een reeks van artikelen die de regionale kranten deze maanden wijden aan vrouwelijke religieuzen, die tot voor kort onze samenleving mede vormgaven maar momenteel snel uit ons landschap verdwijnen.

De dag wordt vormgegeven in samenwerking met de zusters Birgittinessen uit Uden, de zusters Clarissen uit Megen en de zusters Diaconessen uit Amerongen.

De Koorschool Midden-Gelderland is een zang- en kooropleiding van 4- tot 23-jarigen. De Koorschool is gevestigd in Ede, maar trekt ook veel leerlingen uit de wijde omgeving.


MRK Uden | Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden |
www.museumvoorreligieuzekunst.nl

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het museum. Telefoon: 0413 26 34 31 of e-mail: info@museumvoorreligieuzekunst.nl