Agenda

Gods Bruiden: een blik op een leven in dienst van God

t/m 16-08-2015 - Museum voor Religieuze Kunst, Uden
261 Evenementenhal

Details evenement

10 juni - 16 augustus 2015
09:30 uur
Museum voor Religieuze Kunst, Uden
Museum voor Religieuze Kunst
0413-263431
€6,00
Gods Bruiden: een blik op een leven in dienst van God

Van 16 mei tot en met 16 augustus 2015 is er in het MRK Uden een tentoonstelling over twee bijzondere fotoseries. De foto’s laten het unieke leven binnen twee kloosterordes zien. Guus Bekooy fotografeerde het leven van de zuster Clarissen in Megen en Tamara Reijers Mei legde het dagelijks leven van de Diaconessen uit Amerongen vast. Het MRK toont een uitgebreid overzicht van beide series.

Begin jaren zestig fotografeerde Guus Bekooy het leven van de zusters Clarissen te Megen. Het was een voor die tijd uniek project. De buitenwereld werd een blik gegund op het verborgen leven achter de muren van een tot dan toe gesloten klooster. Vrouwen in Habijt, zoals de serie werd genoemd, werd een onverhoopt succes.

Wat begon als een eindexamenproject trok de aandacht tot ver over de grenzen. ‘De boontjesdoppende zusters’ werd zelfs opgenomen in het prestigieuze Photography Yearbook 1963. Fotografen lieten zich door Vrouwen in Habijt inspireren. Ook nu nog geeft de serie een markant tijdsbeeld van de ‘sixties’, het decennium waarin de wereld en de kerk in sneltreinvaart zouden veranderen.

Een van de opvolgers van Guus Bekooy is Tamara Reijers. Zij legde afgelopen jaren het dagelijks leven van de Diaconessen uit Amerongen vast. Dit heeft geresulteerd in een bijzonder document over het leven en werk van de laatste zeven Diaconessen in Nederland.

De expositie toont een uitgebreide selectie uit de unieke fotoseries en sluit aan bij een reeks van artikelen die de regionale kranten deze maanden wijden aan vrouwelijke religieuzen, die tot voor kort onze samenleving mede vormgaven maar momenteel snel uit ons landschap verdwijnen.
Gods Bruiden: een blik op een leven in dienst van God

16 mei tot en met 16 augustus 2015


MRK Uden | Vorstenburg 1, 5401 AZ Uden |
www.museumvoorreligieuzekunst.nl | tel. 0413 26 34 31 |

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Henny Luijten. Telefoon: 06 55 14 00 86 of e-mail: info@museumvoorreligieuzekunst.nl