Agenda

Wintershow Asten-Heusden

Manege de Witte Vallei, Asten-Heusden
531 Rundveehouderij, Evenementenhal

Details evenement

07 maart 2015
09:30 uur
Manege de Witte Vallei, Asten-Heusden
Bestuur Wintershow
0 euro


Zaterdag 7 maart 2015 in manege ‘De Witte Vallei’ te Asten-Heusden

“Zuid-Nederlandse Wintershow”
Asten-Heusden - Op zaterdag 7 maart wordt in manege ‘De Witte Vallei’ te Asten-Heusden voor de veertiende keer een wintershow gehouden. Tijdens deze melkveekeuring komen ongeveer 120 rood- en zwartbonte koeien in de ring. De deelnemers aan deze wintershow komen uit geheel Zuid-Nederland.
De aangemelde dieren zullen in zwart- of roodbonte rubrieken apart gekeurd worden door een deskundige eenmansjury. Daarnaast zal er een bedrijfsgroepen-keuring plaats vinden.

De organisatie verwacht dat er kwantitatief zeer goed materiaal te zien is in Asten-Heusden. Het beste van het beste wordt voor deze wintershow opgegeven. Aantrekkelijk is dat er weer een nieuwe generatie vaarzen heeft gekalfd die voor het eerst op een grote show te zien is. Dit is voor zowel de inzenders als het publiek een mooi podium om te genieten.

Het bestuur wil de keuring graag laagdrempeliger maken voor potentiële inzenders uit Zuid-Nederland. Dit wordt onder andere gerealiseerd d.m.v. samenwerking met het CITAVERDE College in Horst. Een tiental derdejaars leerlingen zal even zo veel melkveehouders assisteren bij het scheren, wassen, halstertam maken en voorbrengen van de koeien. Dit is voor de leerlingen leerzaam en voor de melkveehouders handig in verband met een paar extra handen.

Voor wat betreft de gezondheidseisen wil het bestuur t.o.v. de vorige editie de gezondheidsstatus
van de keuring nog iets hoger maken d.w.z. IBR-, BVD- en Salmonellaveilig.
De bedrijven die deelnemen dienen tevens Lepto-vrij te zijn.
De aangemelde koeien dienen van tevoren door een dierenarts te worden gecontroleerd en
gezond verklaard te worden.
Aanmelden van de koeien graag via de website: www.zuidnederlandse-fokveedagen.nl.
Via deze site kan een ieder het laatste nieuws over de wintershow volgen. Hier is ook een
schema t.a.v. de gezondheidseisen te vinden.
De dieren dienen voor 31 januari 2015 aangemeld te zijn, dit i.v.m. met bloed
tappen en enten.

Volgens goede traditie telt het programma individuele keuringen, bedrijfsgroepenkeuringen en de kampioenskeuring. Bij de individuele keuringen zijn er drie categorieën. Er wordt begonnen met de eerstekalfskoeien, dan de tweede- en derdekalfskoeien en als laatste de vierde- en hogere kalfskoeien. Na het keuren van de oudste rubriek, worden de bedrijfsgroepen gekeurd.
Ook dit jaar wordt er wederom een loterij gehouden. Er zijn diverse prijzen te winnen. De lootjes zijn te koop tijdens de keuring en de gelukkige winnaars worden net voor de kampioenskeuring bekend gemaakt.

De wedstrijd wordt “indoor” gehouden zodat het voor de deelnemers en voor de bezoekers comfortabel is tijdens de show. De hal is verdeeld in 2 ringen waarin de dieren gekeurd worden. De koeien die op dat moment niet in de ring zijn, staan rondom de ringen opgesteld. Dit is ook de plaats waar de koeien keuringsklaar gemaakt worden. Buiten worden ze gewassen maar in de hal vindt de “finishing touch” plaats. De koeien zijn dan klaar om door de jury beoordeelt te worden.

In de hal zijn een groot aantal aanverwante bedrijven met een eigen stand aanwezig. Deze sponsoren presenteren zich ook op een video-wall. Op de video-wall kunnen de uitslagen per rubriek bekeken worden. Verder zijn gezellige zitjes gecreëerd waar men kan genieten van een bakje koffie, lekker bij kan praten en wat kan eten.

De organisatie verwacht wederom veel bezoekers op de wintershow. Voor veehouders maar ook voor andere geïnteresseerden met kinderen zal dit zeker de moeite waard zijn. De Wintershow is gratis te bezoeken.
Op www.zuidnederlands-fokveedagen.nl en op de Facebookpagina: https:/www.facebook.com/WintershowZuidNederland is het laatste nieuws te vinden.

De veertiende Zuid-Nederlandse Wintershow vindt plaats op zaterdag 7 Maart 2015 in manege “De Witte Vallei” Gezandebaan 31 te Asten-Heusden. Van 9.30 tot 16.00 uur.