Agenda

650 Jaar Stad en Land

Kampen
312 Akkerbouw

Details evenement

05 oktober 2013
Kampen

‘650 Jaar Stad & Land’ toont verbintenis van Kampen met Kampereilanders

Evenement met optocht, streekmarkt en historische tentoonstelling

Op 5 oktober is de binnenstad van Kampen voor even het domein van de Kampereilanders. In het kader van het 650-jarig bestaan van Kampereiland vindt dan op en rond de Botermarkt het evenement ‘650 Jaar Stad & Land’ plaats. De dag begint in de ochtend met een vrolijke optocht van klassieke en hedendaagse landbouwvoertuigen, aangevoerd door boerenkapel de Kampereilanders. Deze stoet trekt om 10.00 uur over de Stadsbrug en zal door een delegatie van college- en raadsleden worden ontvangen bij het oude Stadhuis. Aansluitend is er een streekeigen markt op de Botermarkt en de publieksprimeur van de cultuurhistorische tentoonstelling over het ontstaan en het leven op Kampereiland in de hal van de Broederkerk.

De cultuurhistorische tentoonstelling toont het ontstaan van het Kampereiland vanaf het moment dat de stad Kampen in 1363 het eeuwigdurend recht van op- en aanwas verwierf. Zo is er een kaart ontwikkeld waar goed op is te zien hoe het gebied door de eeuwen heen is gegroeid en hoe het aanzien van de IJsselmonding steeds veranderde. Met (oude) kaarten, foto’s en prenten wordt de geschiedenis van de Kampereilanders verteld. Natuurlijk komt daarbij ook hun stormachtige relatie met het water aan bod en de verbintenis met de stad Kampen. Verder leert de bezoeker het nodige over de gebiedseigen flora en fauna. In de Broederkerk vindt tevens verkoop van ‘Kampereilander bloemstukken’ plaats en de Stichting ‘Kampereiland helpt…..Pãcureni’ houdt een actie voor de bouw van waterputten in Roemenië.

Buiten de Broederkerk vindt de streekmarkt plaats op de schilderachtige Botermarkt, de plek waar vroeger de Kampereilander melkveehouders de boter kwamen verhandelen. Het is voor het eerst dat er in Kampen een streekmarkt wordt georganiseerd. Hiermee wordt extra bekendheid gegeven aan het streekmerk Heerlijk IJsseldelta , waar ook Kampereilander ondernemers bij zijn betrokken. Aan de streekmarkt wordt deelgenomen door Moestuin Kalter, Boerderijwinkel Rechterveld, Erf-1 Zuivel,  Biologische Schapenmelkerij De Vreugdehoeve,  Molen d'Olde Zwarver,  de Echte Bakker René Vermeij, Natuurvoedingswinkel ’t Hofje, en Campereilander Kaas. Tevens kan er door jong en oud worden geknutseld bij  Knutselschuur 't Eiland. Speciaal voor deze dag heeft toprestaurant de Bottermarck een Kampereilander kaart samengesteld en er is een kookdemonstratie. De streekmarkt begint om 10.00 uur en wordt vanaf 12 uur muzikaal luister bijgezet door de Kamper zanger en musicus Harrie van der Weerd. Verder exposeert kunstschilder Henrie Vogel werken van hemzelf en van zijn cursisten in het leegstaande kantoorpandje tegenover het Ikonenmuseum.

Het evenement wordt opgesierd met enkele oldtimer tractoren en moderne landbouwvoertuigen die op en nabij de Nieuwe Markt zijn te bezichtigen. Ook is Kampereilander klederdracht te bewonderen. Aan het koepleintje bij het oude stadhuis stelt kinderboerderij de Cantecleer oudhollands vee ten toon, met onder andere een Drents heideschaap, Bentheimer biggen en een Nederlandse landgeit. Ook is er een kloek met kuikens en de kinderen kunnen in een bakfiets knuffelen met konijnen en cavia’s.

‘650 Jaar Stad en Land’ is het derde en afsluitende publieksevenement dat wordt  georganiseerd vanwege het 650 jarig bestaan. Het evenement is een initiatief van de Stadserven in samenwerking met de Vereniging Streekbelangen Kampereiland, de Kampereilander Pachtersbond en de ondernemers op het Kampereiland. De dag is mede mogelijk gemaakt met steun van IJssel ID, Nationaal Landschap IJsseldelta, IJsseldeltamarketing en de Stichting Evenementen City Kampen.