Home

Achtergrond 10 reacties

Schouten klem in juridische werkelijkheid

In het stikstofdossier blijft minister Schouten haken in één stelling: wat we ook doen, het moet bij de rechter stand houden.

Landbouwminister Carola Schouten is er niet op uit de populariteitsprijs bij de melkveehouderij binnen te halen. Toen ze afgelopen maandag uiteindelijk het alternatieve voerspoor van een aantal melkveehouderijgroepen afwees, putte ze zich uit in complimenten aan de sector. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber, partijgenoot van de minister, stelt vast dat “er sprake is van een juridische werkelijkheid, waarbinnen onvoldoende ruimte is voor de boerenpraktijk.”

Streep door stikstofaanpak

Sinds de bestuursrechter in mei vorig jaar een streep zette door de stikstofaanpak, hebben parlement en kabinet zich al ettelijke malen over de ontstane situatie gebogen, er zijn twee adviescommissies ingesteld die met meerdere adviezen kwamen. Maar in de kern blijft minister Schouten haken in één stelling: wat we ook doen, het moet bij de rechter stand houden.

De minister wil niet dat veehouders, bouwers en overheden opnieuw in de knel raken, als een nieuwe stikstofaanpak andermaal bij de rechter strandt. De vraag is hoe relevant de juridische werkelijkheid is, als het gaat over de krachtvoermaatregel. De SGP stelt dat er ook juridische argumenten zijn om de door de minister voorgestelde krachtvoermaatregel naar de prullenbak te verwijzen.

Voermaatregel niet het idee van Schouten zelf

De krachtvoermaatregel geldt voor een periode van vier maanden en is bedoeld om in aanvulling op de stikstofwinst door de verlaging van de maximumsnelheid ruimte te verkrijgen voor vergunningverlening voor woningbouw en een aantal infrastructurele werken. De voermaatregel was van oorsprong niet het idee van de minister zelf, maar in het kabinet was de afweging kort gezegd: De automobilist levert snelheid in? Dan ook de veehouderij een stapje minder. Oftewel: de VVD (ministerie Infrastructuur en Waterstaat) lijdt pijn – dan ook de ChristenUnie (ministerie LNV) en de CDA-achterban.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

In sommige veehouderijkringen wordt op dit moment al opgeroepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De vraag is of dat nodig is. Als de veehouderij binnen de mogelijkheden meewerkt, zijn de vier maanden (september tot en met december) snel voorbij. Daarna is er ruimte voor een nieuwe aanpak, waarbinnen het alternatieve voorstel vanuit de melkveehouderij wel degelijk resultaat kan opleveren.

Schouten zit klem

De minister zit ondertussen aan de ene kant met de vingers klem tussen de strak door de rechter dichtgeslagen deur, terwijl ze met de andere hand probeert in Brussel de deur open te krijgen voor een flexibeler toepassing van de Europese natuurregels. “Ik wil gewoon kijken of ik daar flexibiliteit kan krijgen in de wet- en regelgeving, maar vooral in de toepassing ervan”, zei Schouten deze week in de Eerste Kamer.

Het zou voor de melkveehouderij – en een groot deel van de Tweede Kamer – als muziek in de oren klinken als ze donderdagavond in het debat laat blijken dat ze zelf ook wat flexibiliteit heeft in haar eigen wet- en regelgeving, zoals ze die op het gebied van de voermaatregelen in petto heeft.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • veelust

  Is het nou de bedoeling of iets juridisch houdbaar is of is het nou de bedoeling dat het bijdraagt aan het natuurbeleid? Wat een land zijn we onderhand!!!

 • j.verstraten1

  Een land waar geregeerd wordt door juristen Veelust. Omdat politici afspraken maken waar men zich vervolgens niet aan houdt ( omdat vliegtuigen moeten vliegen, boeren willen boeren, en bouwers willen bouwen) en de politieke compromissen arena en uiteindelijk met de vingers tussen de deur komt. Vervolgens gaat het erover waar je de pijn neerlegd en dat is door Jan goed opgeschreven. Carola voert uit wat het kabinet haar toe opgedragen heeft.

 • René de jong

   "Brussel de deur open te krijgen voor een flexibeler toepassing van de Europese natuurregels"
  Behoud van natuur dat zegt de HR, de overige regeltjes over KDW-en en landelijke monitoring zijn onzinnig en overbodig.

  De grove fouten in Aerius zijn niet te herstellen dat geeft de foutmarge van 50-100% wel aan.
  Tevens zijn de verzonnen KDW-en aantoonbaar onzin.

  Dan is er maar één oplossing en dat is aanpassen van de Wnb en bijbehorende KDW.
  Kijken naar de werkelijke oorzaken van achteruitgang van sommige natuur en daar op acteren.
  Landelijke monitoring los laten en gebiedsrapportages (SDF) er bij pakken.

  De vragen aan Brussel NIET door LNV laten opstellen, dat heeft zich al bewezen.

  Je ziet het pas als je het door hebt.

 • haj146

  Het is pure onwil van de minister. Is de wil er wel dan kan ze de wet aan laten passen. Alles moet vol gas door en de veehouderij vol gas het land uit. Verder is er geen agenda. En dat er bij de ChristenUnie nog agro achterban zit.... ik mag het toch niet hopen.. belangenbehartigers worden zo enorm ontmoedigd dat ze, naar wens van Schouten, het een keer opgeven. Dan is er geen enkele belemmering meer en gaat de gangbare veehouderij geruimd worden.

 • nvanrooij1

  Juristen hebben zelden een antwoord en slaan alles plat. Een minister die zich achter een rechter verschuilt toont weinig daadkracht.
  Zoals René al schrijft met zo’n onbetrouwbaar systeem( Aerius) als waarheid hanteren , komt op termijn ook bij een rechter als een boemerang terug.
  Gewoon de KDW ‘s aanpassen en de SDF ‘ s lezen.
  Anders blijven we nog decennia hangen in een onzinnige discussie die nooit tot resultaat gaat leiden.

 • Zuperboer

  In hoeverre is het juridisch houdbaar om de rechten aan te tasten van bezitters van een rechtsgeldig verkregen NB-beschikking?

 • Gebageit

  Jan, door te stellen dat burgerlijke ongehoorzaamheid niet nodig zijn omdat die vier maanden zo om zijn geeft aan dat je weining feeling heb voor de sector! Ik denk dat de voormannen van de belangenorganisatie zich daar duidelijk vooruit moeten spreken en ook gelijk een spoet procedure moeten beginnen bij de rechter. Je moet deze minister laten dat je je niet weg laat zetten, want anders zijn ddlijk die vier maanden om en dat komt ze met nog meer onzin als zie dat ze dit kan winnen.

 • ENDE902

  Het begon enkele jaren terug met boertje pesten. Het wordt nu koeitje pesten gedurende vier maanden met zeker een naijleffect. Ik ben echt diep onder de indruk van zoveel verantwoordelijkheidsgevoel jegens de sector.

 • veldzicht

  Dan moeten ze bij al die honderdduizenden huizen die gebouwd zijn ook maar even kijken of alle vergunningen achteraf wel in oorde zijn.Zo niet ,er uit met die mensen.

 • famboenink@hetnet.nl

  een land waar juristen
  de boel verkwisten
  is op den duur overgeleverd aan dictators en populisten
  nu al zichtbaar
  ;armoede groeit ;huizen onbetaalbaar; energie belastingen stijgen ; andere belastingen stijgen ; besteedbaar inkomen daalt
  binnenkort verwacht
  ; duurder voedsel default e.c.b met stijgende rente tot gevolg
  ; verdere bemoeienis van de rechter door clubs die zeggen voor het landsbelang op te kommen over ; geen voetbalvelden op deze plek vliegtuigen geen woonwijk op deze plek geen kerncentrale op deze plek geen innovatie centrum op deze plek e.t.c als zon organisatie gelijk krijgt acht ik niet onmogelijk en dat dan voor heel nederland op den duur zal gelden zolang de wet niet gewijzigd wordt
  zal Nederland langzaam maar zeker in verval raken

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.