Home

Achtergrond 2 reacties

Vier dagen is te weinig voor doordacht stikstofconsult

Het Wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering heeft binnen een week al meer dan 180 reacties opgeleverd bij de internetconsultatie. Dat is uitzonderlijk veel in korte tijd. Toch wordt de consultatieperiode verlengd.

Vorige week zette landbouwminister Carola Schouten het wetsvoorstel stikstofreductie en natuurverbetering ter consultatie op internet. En daar bij de mededeling dat wie wilde reageren dat binnen een week moest doen. Woensdag 3 juni was de laatste dag waarop commentaren en opmerkingen konden worden ingediend.

Dat viel niet in goede aarde. Jan Cees Vogelaar reageerde dinsdagmiddag om tien voor zes. Hij had geen tijd om zo korte termijn een inhoudelijke reactie te geven. En hij stak zijn ergernis niet onder stoelen of banken.

‘Korte termijn tast rechten belanghebbenden aan’

“De korte consultatietermijn tast de rechten van de belanghebbenden aan. Een dergelijke verkorte procedure en bijgaande motivatie verwacht je in een bananenrepubliek of een dictatuur. Niet in Nederland.”

LTO-bestuurder Trienke Elshof gaf wel een inhoudelijke reactie, maar ook zij vindt vier werkdagen voor een zorgvuldige en doordachte reactie te kort.

Vogelaar en Elshof waren niet de enigen die zich boos maakten. Eerder al had Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) Kamervragen gesteld aan de minister. Schouten antwoordde dinsdag duidelijk: ja de consultatieprocedure was kort, maar er is nu eenmaal snelheid gewenst.

Lees verder onder de foto

Roelof Bisschop (SGP) was zeer ontstemd over de korte inspraaktermijn voor de nieuwe stikstofwet. Hij wist een week extra tijd te bedingen. - Foto: ANP
Roelof Bisschop (SGP) was zeer ontstemd over de korte inspraaktermijn voor de nieuwe stikstofwet. Hij wist een week extra tijd te bedingen. - Foto: ANP

‘Grenzend aan onbehoorlijk bestuur’

Bisschop gebruikte andere woorden, maar inhoudelijk verschilde zijn opvatting niet zoveel van die van Jan Cees Vogelaar. “Ik ben hier zeer ontstemd over. En dat is het understatement van het jaar”, zei hij. Hij vond dat de korte consultatietermijn “grenzend aan onbehoorlijk bestuur”, en dat zijn voor een SGP‘er grote woorden.

Bisschop liet het er niet bij zitten. Samen met zijn SP-collega Frank Futselaar wist hij de minister alsnog te bewegen de consultatietermijn te verlengen, met een week.

Niet iedereen weet waar wetsvoorstel over gaat

Uit de – inmiddels al meer dan 180 – reacties blijkt dat niet iedereen in de gaten heeft waar het wetsvoorstel over gaat. Een deel van de reacties heeft betrekking op de voermaatregelen die de minister van plan is te nemen per 1 september. Maar daar gaat dit wetsvoorstel niet over. De wet heeft tot doel de ‘stikstofdeken’ zodanig te verdunnen dat de neerslag op kwetsbare natuurgebieden vermindert.

Het streven is dat in 2030 niet meer dan de helft van het areaal kwetsbare natuur sprake is van een overbelasting door stikstofneerslag. Dat is in de wet gekoppeld aan een programma om de stikstofneerslag te verminderen en de natuur te verbeteren.

Wet gaat knellen

Uit de tot nu toe ingediende reacties is duidelijk dat de wet gaat knellen. Trienke Elshof maakt duidelijk dat het gevaar bestaat dat elke lust tot innoveren bij de land- en tuinbouw wordt weggenomen, als er geen ruimte is om de stikstofwinst die op bedrijfsniveau wordt geboekt, ook weer op dat bedrijf kan worden aangewend.
Bovendien vreest LTO provinciale willekeur, als elke gedeputeerde met eigen aanvullende regels kan komen.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • nvanrooij1

  De korte termijn was inderdaad belachelijk. Onder grote tijdsdruk moest een stuk ingediend worden. Dat is uiteindelijk gelukt en dan wordt er alsnog verlengd. Inmiddels zijn er al ongeveer 500 reacties.
  De meeste reacties zijn hetzelfde en waarschijnlijk opgezet door een of andere organisatie met als inhoud dat het zo slecht gaat met de natuur.
  Die hele NB wet is een gedrocht met zijn absurde KDW ,s die absoluut niet gestaafd worden door de SDF ,s zoals René de Jong al regelmatig geschreven heeft. Maar ja alles wordt berekend en niet gemeten.
  Wat heeft dit land zich in de nesten gewerkt met dit wanbeleid en ook deze wet sneuvelt weer. Zo blijven we doormodderen met alle gevolgen .

 • bankivahoen

  Idd Nvrooij1@ , bijna alle reacties zijn voorgekauwd door een of ander linkse ngo. Je kunt bij de plaatsnaam al van te voren weten hoe de reactie zal zijn. Maar of de inspraak nu 1 week of 1 jaar is de uitkomst gaat hier niet door veranderen. Vraag me af of ze wel gelezen worden!

Of registreer je om te kunnen reageren.