Home

Achtergrond

Prijs Brent-olie op weg naar $ 40

De olieprijzen lijken weer in de lift te zitten.

Sinds de mondiale coronamaatregelen voorzichtig worden versoepeld en de grote olieproducenten beperkingen van de hoeveelheden aankondigen, vindt de olieprijs z’n weg weer omhoog. De prijs van een vat Brent-olie staat dinsdagmiddag op net iets hoger dan $ 39 per vat. De notering is in 6 weken tijd verdubbeld, maar nog steeds een heel stuk lager dan wat handelaren gewend zijn te betalen voor ruwe olie.

Productieverlaging

Donderdag praten de olieproducerende landen en hun bondgenoten (Opec+) over een nog verdere productieverlaging. De productie zou nog eens 10% naar beneden moeten, in ieder geval tot 1 september van dit jaar. De verwachting is dat de komende maanden de vraag naar olie nog fors minder zal zijn, vanwege de coronamaatregelen, die zorgen voor minder handelsbewegingen.

Lees verder onder de grafiek.

China en Verenigde Staten (VS)

Bronnen vertellen aan internationaal persbureau Reuters dat vooral Saudi-Arabië de afgelopen weken bij de olielanden heeft aangedrongen op een verdere productiebeperking. Reuters wist te becijferen dat afgelopen maand Saudi-Arabië de kleinste oliehoeveelheid in de afgelopen 20 jaar uit de grond haalde.

Verder speelt de verstandhouding tussen China en de VS een rol op de oliemarkten. Dit prijseffect is vooral te zien op de Amerikaanse olieprijzen, eind vorige week. WTI Crude steeg niet mee in de trend die Brent inzette. Trump dreigt China met sancties vanwege de toenemende bemoeienis van Peking in Hongkong. De 2 wereldeconomieën werken nog altijd aan een handelsovereenkomst. Een deal zou positieve effecten kunnen hebben voor de Chinese economie, waarmee dus ook de vraag naar (Amerikaanse) olie stijgt.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.