Home

Achtergrond 6 reacties

Minister eindigt politiek jaar met goede voornemens

Over een week begint het zomerreces van de Tweede Kamer. Het parlementaire werk draait dan op een lager pitje. Bewindslieden en Kamerleden kunnen even op adem komen na een hectische periode.

Sommige bewindslieden en Kamerleden snakken naar het reces. In de afgelopen maanden zat landbouwminister Carola Schouten bijvoorbeeld in de malle molen van het coronavirus, de stikstofcrisis, het derogatiedrama en de visserijperikelen. Ze maakte voor haar gevoel dagen van 48 uur en weken van tien dagen. “Het is een enerverend jaar geweest, waarin veel gebeurd is”, aldus de minister aan het eind van het politieke seizoen.

Het is een enerverend jaar geweest, waarin veel gebeurd is

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De afgelopen week voerde ze de laatste twee debatten met de Tweede Kamer voordat aan het eind van de volgende week het zomerreces echt begint. Maandag sprak ze met het parlement over de natuur en woensdag voerde ze overleg over het Europese landbouw- en visserijbeleid.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit arriveert voor het coalitieoverleg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit arriveert voor het coalitieoverleg bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: ANP

Speldenprikjes

Bij het scheiden van de markt werden tussen de minister en de Kamer wederzijds wat speldenprikjes uitgedeeld. Schouten moest incasseren, maar ze deelde ook uit. Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) kreeg de wind van voren, onder andere omdat hij in de ogen van de minister te weinig oog had voor haar inzet voor de omschakeling naar de biologische landbouw. Wassenberg slaagt er steeds weer in de woorden van de minister te passen in zijn eigen frame, tegen de zin van Schouten. Zelfs toen het overleg was afgelopen, wilde Wassenberg zijn gelijk nog halen bij de minister.

Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) slaagt er steeds weer in de woorden van de minister te passen in zijn eigen frame, tegen de zin van Schouten

Bromet: minister reageert te laten op Kamervragen

Aan de andere kant was er Kamerlid Laura Bromet, die aan het begin van haar bijdrage over het Europees landbouw- en visserijbeleid over klaagde dat de minister zo laat – en soms helemaal niet – met antwoorden komt op vragen vanuit de Kamer. Een stuk ter voorbereiding van het overleg op woensdagochtend, was pas in de loop van de avond ervoor aan de Kamerleden toegezonden. En dat was niet de eerste keer.

Tjeerd de Groot

Eerder heeft de landbouwcommissie al geklaagd over de trage beantwoording van schriftelijke vragen. Kamerlid Tjeerd de Groot zette een onbeantwoorde schriftelijke vraag op de lijst van mondelinge vragen in het vragenuurtje. Op de valreep beantwoordde de minister de vraag – overigens nog steeds niet tot tevredenheid van de D66‘er. Daarmee voorkwam de minister dat ze in de Kamer de vragen mondeling moest beantwoorden.

Excuses Schouten

Schouten maakte excuses. “Het klopt dat een aantal stukken te laat was. Dat moet niet gebeuren. Ik heb vaker beterschap beloofd, We moeten daar scherper bovenop zitten”, zei de minister, die als verklaring gaf dat het soms gewoon aan tijd ontbreekt om alles snel klaar te hebben. “Maar dat mag niet uw zaak zijn, dat moet mijn zaak zijn”, erkende ze tegen de Kamerleden. Haar eerste goede voornemen voor het komende politieke jaar: Zorgen dat de stukken op tijd bij de Tweede Kamer komen. “Dat mag u van ons verwachten.”

Laatste reacties

 • Maas1

  Heb maar een vraag aan de minister.Geef duidelijkheid of er nog toekomst perpectief is in dit land. Voor u begint het zomer reces voor ons een eindeloze nachtmerrie.

 • Vhouder

  ik vind haar nog erger als van aartsen en daar moet je je best voor doen

 • gjh

  Ik heb ook een vraag aan Schouten ga zo snel mogelijk je baantje als minister op zeggen je bakt er werkelijk niets van. Echt te triest voor woorden deze tante.

 • Firma Vellenga

  Ik heb ook een vraag aan Schouten. Vergeet u de achterstand bij gemeente/provincie niet? Het botst met elkaar. De boeren zijn al zoveel verder.

 • fam.bos61

  Een tijdje geleden stond een artikel in het AD. Daar stond in dat mensen die overmoeid zijn door te grote cq lange werk dagen,weken afwijkend gedrag gaan vertonen en verkeerde beslissingen gaan nemen voor zichzelf en het bedrijf cq overheid waarvoor ze werken.Is dit bij schouten ook het geval met 48 uur per dag en 10 dagen werken in een week.Volgens mij kan dit niet dus afwijkend gedrag

 • Fozzy Bear 60+

  Waar gaan die mensen op vakantie? Buitenland? De vliegtuigen vliegen net weer als zij vakantie hebben.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.