Home

Achtergrond

Voorzichtig optimisme op oliemarkt

De olieprijs is begin deze week verder gestegen tot het hoogste niveau in 2 maanden.

Op een vat West Texas Intermediate van $ 31,82 werd 8,1% ($ 2,39), meer waard. Op weekbasis is er sprake van een stijging van zo’n 19%.

Aan de basis van de al dagen voortgaande prijsstijging staat het maandrapport van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) van afgelopen donderdag. Daaruit blijkt dat de wereldwijde olieaanvoer in mei daalde tot het laagste niveau in 9 jaar.

Beperking olieproductie Saoedi-Arabië

Door het IEA-rapport steeg de olieprijs diezelfde dag nog na een de dip een dag eerder.

Beleggers vestigen hun hoop momenteel op de belofte van Saoedi-Arabië om de olieproductie in juni met nog eens 1 miljoen vaten per dag in te perken. Die belofte moet het optimisme voeden dat er in juni en juli sprake zal zijn van een verbetering in de balans op de oliemarkt.

Volgens marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group zorgen op dit moment een aantrekkende vraag, stimuleringsmaatregelen en een historische productiebeperking voor het nodige optimisme.

Gebrek opslagcapaciteit olie

Het verschil met vorige maand is groot, toen kregen handelaren tientallen dollars per vat toe als zij bereid waren olie af te nemen. Er was een enorm gebrek aan opslagcapaciteit.

Dankzij de productieverlagingen door Opec+ sinds april en de terugval van de Amerikaanse olieproductie, maar ook dankzij een opleving van de vraag, zijn er tekenen van een ‘snel en sterk’ herstel van de oliemarkt, ondanks dat een breder economisch herstel zwak blijft, aldus analist Ben Jones van State Street Global Markets.

Opec+ verlaagt sinds april de productie met 9,7 miljoen vaten per dag tot eind juni, om het olieoverschot de kop in te drukken.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.