Home

Achtergrond 2 reacties

Politieke reactie: te vroeg of te laat is niet op tijd

Het landbouwministerie krijgt het verwijt niet tijdig te reageren. Maar het komt voor dat het departement sneller is dan het zelf wil. Deze week nog. En ook deze week: hoe Jaco Geurts’ wens na vier jaar wordt vervuld.

Heel af en toe is het landbouwministerie zichzelf te snel af. Afgelopen week bij voorbeeld, toen voortijdig een concept-wijziging van de Meststoffenwet openbaar werd gemaakt. Het stuk stond korte tijd op de overheidswebsite waar voorstellen ter consultatie worden voorgelegd.

Maar nog voordat iemand een reactie had kunnen geven, was het concept ook weer verwijderd. Reden: een omissie. Wat die omissie was, kon of wilde het ministerie desgevraagd niet zeggen. Het ministerie deed nog wel een verzoek: of de journalist de publicatie over het inmiddels van internet verwijderde voorstel achterwege kon laten. Het komt niet zo vaak voor dat het landbouwministerie opvalt doordat het te vroeg is.

Futselaar is een van de weinige Kamerleden die het landbouwdebat levendig en leuk maken

Maandag 11 mei trok Frank Futselaar, landbouwwoordvoerder van de SP in de Tweede Kamer, aan de bel. De beminnelijke SP‘er valt in het parlement vooral op door zijn milde kritiek, regelmatig gelardeerd met een kwinkslag. Hij is een van de weinige Kamerleden die het landbouwdebat in de Kamer levendig en leuk maken. Niet zelden begint hij een bijdrage aan een debat met landbouwminister Schouten met de woorden: “Je zou het van de SP niet verwachten, maar eigenlijk ben ik het wel met de minister eens....”

30 Kamervragen die al 26 dagen wachten op antwoord

Deze week werd het hem echter toch te gortig. HIj was het even niet met de minister eens. Hij keek naar de lijst van onbeantwoorde schriftelijke vragen van Tweede-Kamerleden en zag dat het landbouwministerie oververtegenwoordigd is. De onbeantwoorde vragen komen zowel van de oppositie als van de regeringspartijen. Hij telde zo’n 30 onbeantwoorde vragen waarop het antwoord al meer dan 26 dagen op zich laat wachten.

Niet dat het gaat om vragen die absoluut geen uitstel dulden of die van groot politiek belang zijn. “Maar dit is niet zoals het moet”, zegt Futselaar. “De Kamer heeft recht op informatie en het kabinet moet de informatie verstrekken. Dat het landbouwministerie vragen laat beantwoordt, is geen incident. Het begint excessief te worden.”

Ministerie heeft vier jaar naar motie van Geurts gekeken

Zo ongelukkig als Frank Futselaar is met de trage beantwoording van schriftelijke vragen, zo blij was CDA-Kamerlid Jaco Geurts deze week met de uitvoering van een motie over het ploeg- en omzetverbod voor blijvend grasland in Natura 2000-gebieden. Maar hij moest wel heel diep in zijn geheugen graven om na te gaan van wanneer die motie eigenlijk dateerde. Hij dacht dat hij er nog met toenmalig landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma over had gehad.

In elk geval diende hij de later gewijzigde motie aanvankelijk in op 27 januari 2016 bij toenmalig landbouwstaatssecretaris Martijn van Dam, die beloofde er naar te kijken. Het ministerie heeft er vier jaar naar gekeken en na overleg met de Europese Commissie en de provincies besloten de motie uit te voeren.

“Dit maakt mijn dag weer goed”, reageerde hij. Vier jaar wachten er reclameren leidde uiteindelijk toch ergens toe.

Laatste reacties

  • f.p.zomer

    Kleuterklas.

  • Gradje 1966

    Het C.D.A kan er ook voor kiezen de stekker uit deze regering te trekken daar hoeft men niet zolang mee te wachten

Of registreer je om te kunnen reageren.