Home

Achtergrond 41 reacties

Landbouw Collectief verder, ook zonder LTO

Het Landbouw Collectief stopt niet, ook zonder LTO. De overige partijen noemen het vertrek jammer.

Het Landbouw Collectief gaat verder zonder LTO. Vrijdag liet de grootste boerenbelangenbehartiger weten ‘de huidige samenwerking’ te beëindigen. Het LC stopt niet, maar gaat verder met de overgebleven 12 belangenbehartigers. Bestuurders van de andere partijen vinden de stap van LTO jammer en zijn teleurgesteld dat hiermee een einde komt aan de eenheid die belangenclubs hadden gevonden in het stikstofdossier.

Deur voor LTO nog niet dicht

De 4 LTO-voorzitters benadrukken in hun statement dat LTO wil blijven samenwerken. Vrijwel alle bestuurders die bij Boerderij reageren op de stap van LTO, geven aan dat de belangenbehartiger welkom is om wederom aan te schuiven. Linda Janssen zegt dat haar organisatie het ‘erg jammer’ vindt dat LTO de samenwerking stopzet. “Voor de POV is dit geen reden om te stoppen. Ik sluit ook niet uit dat op een moment LTO zich weer bij de andere partijen aansluit”, aldus Janssen. “Intussen werken we met de overige partijen in het collectief verder.” In een vlog vertelt FDF voorman Mark van den Oever dat wat hem betreft de deur voor LTO nog altijd open staat. “Bij deze de uitgestoken hand.”

In de verklaring over hun positie binnen de samenwerking, benadrukt LTO nogmaals dat de belangenbehartiger ‘de kennis en capaciteit van onze werkorganisatie’ ter beschikking heeft gesteld aan het collectief. Janssen zegt hierover: “Daarmee doen ze de andere partijen tekort. Ja, ze hebben mensen en middelen ingezet uit hun eigen organisatie, maar niet als enige. Ook beleidsmedewerkers van POV en andere partijen hebben op de achtergrond meegewerkt.”

Logo van briefpapier af

Onafhankelijk voorzitter Aalt Dijkhuizen geeft desgevraagd wegens drukke werkzaamheden geen reactie op de stap van LTO. Hij verwijst naar Van Maanen als woordvoerder. “Voor de Kamerbrief van minister Schouten was al duidelijk dat LTO aangaf zei erbij te blijven tot de Kamerbrief er was”, aldus Van Maanen. “Daarna zouden ze kijken hoe nu verder te gaan. Na de Kamerbrief was het duidelijk. Het logo van LTO Nederland moest van ons briefpapier af.” Dat is ook letterlijk gebeurd. Op het persbericht met de reactie van het LC over de veevoermaatregel, mist het logo van LTO.

Dat er veel discussie was in het collectief klopt, zegt Van Maanen. “Maar dan vergeet LTO erbij te zeggen dat ze vaak zelf de oorzaak waren van die discussie. Bijvoorbeeld door opmerkingen van voorzitter Marc Calon.”

Peilingen

Maar de belangrijkste vraag is, vindt Van Maanen, of LTO hiermee in het belang van de boeren handelt. Afgaande op peilingen die zowel door Boerderij als door Agrio zijn gedaan, geeft het merendeel van de boeren het Landbouw Collectief steun, oordeelt hij. “En dan stelt LTO dat die peilingen niet representatief zijn. Heeft LTO dan zelf wel een representatieve peiling gedaan onder de leden?”

Dat het overleg tussen het Landbouw Collectief en het ministerie is opgeschort, betekent niet het einde van de gesprekken, zegt Van Maanen. “We komen vast weer bij elkaar aan tafel. Alleen is dan de vraag praat het ministerie met het collectief en met LTO of met de partij die het eerst aanschuift? Over de voermaatregelen, de weidegang en het verdunnen van mest met water moeten we het toch weer hebben met de minister, want de voermaatregel die nu is afgekondigd geldt tot 31 december.”

Werkgroepen en provinciale overleggen

Behalve het overleg op het ministerie zijn uit de samenwerking van de partijen in het collectief ook werkgroepen en provinciale overleggen op het gebied van stikstofbeleid ontstaan. Deze groepen vervolgen hun werkzaamheden. Agractie-voorzitter Erik Luiten ziet dat op dat niveau de samenwerking tussen de boerenpartijen juist heel goed loopt. Hij roept zijn collega-bestuurders op om de energie te steken in de inhoudelijke overleggen in plaats van onderlinge verwijten. “Nu is een goed moment om op zoek te gaan naar een werkwijze waar alle partijen zich in kunnen vinden.”

Medeauteur: Jan Braakman

Al het nieuws, achtergronden en interviews over de boerenprotesten vind je in dit dossier.

Laatste reacties

 • Bertus Buizer

  De voorzitter van het voormalige LC heeft het te druk om te reageren in deze kwestie die de overblijvende partijen juist zo belangrijk vinden. Hij laat dat dus over aan de woordvoerder van de omstreden radicale boerenactiegroep FDF...

  De resultaten van de peiling van Boerderij heb ik niet gezien, maar die van Agrio Uitgeverij van 6 mei jl wel. Laatstgenoemde peiling kan niet representatief zijn. Het aantal respondenten (710) bedroeg slechts 1,3% van het aantal landbouwbedrijven in Nederland (ruim 53.000). En de peiling vond plaatst op een werkdag tussen 14:00 uur en 19:00 uur. En dan ook nog in de meimaand. Een flitspeiling in/op zo'n ongelukkige tijd trekt natuurlijk weinig hardwerkende boeren.

 • jan4072

  Op dit moment zijn er dus 2 partijen: het LC en LTO. Dan ga ik ervan uit dat het LC meer boeren vertegenwoordigt dan LTO. Ik weet niet van wie het idee komt dat LTO de grootste is maar in de nieuwe situatie klopt dat dus totaal niet.

 • kleine boer

  bertus kijk even op melkvee.nl..... het lijkt erop dat lto geen lid meer over heeft gezien de stemmen.....

 • René de jong

  Bertus, Maurice de poes doet het met nogal wat minder aantallen en dat haalt zelfs het 8 uur journaal.
  Het bevalt u mogelijk niet maar "sa is t en net oars, oars wy it sa net"

 • Gebageit

  Bennie waar is je voorspelde opzegging van andere leden van de LC?? Begint er een beetje op te lijken dat LTO de enige onrust stoker was....
  Of heb jij nog andere inside info.....
  De heer Calon gaat voor eigenbelang inplaats van sector belang en daar plukken de boeren met de voermaatregel de vrangen vruchten van!

 • Bennie Stevelink

  Het LC heeft in het stikstofdossier niets bereikt. Vooral door FDF werden onrealistische doelen gesteld waarbij realistische doelen van anderen werden geblokkeerd.
  Welk argument is er om te veronderstellen dat het voortgaande LC wel wat gaat bereiken?

  Ik heb veel liever een samenwerking van minder partijen met een gelijk doel die elkaar versterken.

 • HJ O R

  Ik denk en hoop dat de 12 bij elkaar blijven. Als dat zo is heeft LTO met +/- 8% van de boeren als lid niet zo heel veel te vertellen, Carola kan in elk geval niet om het LC heen. Bij de melkveehouders is er weinig begrip voor LTO, daar zullen ze zeker geen leden winnen. In andere sectoren kan ik dat moeilijk beoordelen. Het is jammer dat LTO over veel geld beschikt, door onze voorouders opgebracht en wat nu zo te grabbel komt voor enkelen.

 • Bennie Stevelink

  Zojuist had ik contact met de persoon die zelf in het LC zit en waar ik eerder mee gesproken heb. Hij/zij liet mij weten dat zijn/haar organisatie er net zo over denkt als ik, en ook liever samenwerkt met minder partijen met gelijk doel en waarden. Die versterken elkaar en kunnen realistische doelen bereiken. Er zouden nog een paar organisaties zijn die er net zo over denken.
  Ze zouden echter bang zijn om “door FDF aan de schandpaal genageld te worden”. Ik interpreteer deze uitspraak als dat onder de achterban van deze organisaties veel sympathie is voor FDF en uit het LC stappen problemen geeft met de eigen achterban.
  Ze blijven dus in het LC vanwege angst.
  Welke basis voor samenwerking is dit?

 • gjh

  Wees blij dat het LTO eruit stapt ze hebben nooit iets bereikt Die Calon die heeft bij zijn vorige baas ook niets gepresteerd. De leden van het LTO zitten de meeste in het bejaarden huis . Fijn dat het LC zich zo inzet voor mensen die wel door willen en vechten voor de boeren. Jammer dat er van die onnozels op deze site dat niet begrijpen maar ja die kunnen we niet voor vol tellen.

 • Renate

  Je blijft lachen om Bennie...

 • gjh

  Bennie je zit keihard te liegen met je contact met een persoon van het LC.

 • gjh

  Renate dat is waar maar eigenlijk ook triest dat hij het niet begrijpt dat het LTO geen waarde meer heeft.

 • Bennie Stevelink

  @gjh, onder geen beding zal ik ook maar in de geringste mate laten blijken met wie ik contact heb. Als jij beweert dat ik lieg moet je dat maar doen.

  In mijn reacties gebruik ik af en toe informatie die ik krijg. Die krijg ik misschien ook wel met de bedoeling dat ik daar over schrijf.

 • Henk.visscher

  We moeten gaan uitzoeken wie de meeste boeren vertegenwoordigd, ben er van overtuigd dat, dat Het landbouwcollectief is, zo snel de corona voorbij is moeten we er alles aan doen om het LTO buitenspel te zetten, ze hebben al genoeg zitten te verklooien

 • Bennie Stevelink

  Vaak ben ik het niet met @Bertus eens, maar dit keer wel. Het is toch te dol voor woorden dat de voorzitter geen tijd heeft om te reageren op het moment dat het LC uit elkaar valt. Het bewijst de verdeeldheid binnen het LC.

 • Bennie Stevelink

  @Henk.visscher, je doet net alsof het LC een eenheid is of zelfs één organisatie is. In werkelijkheid zijn het 12 organisaties waarvan verschillenden lijnrecht tegenover elkaar staan.

 • Attie

  Mijn waardering voor lto binnen het collectief was hoog..., maar zakt nu naar een dieptepunt!

 • gjh

  juist Henk helemaal mee eens.

 • gjh

  Bennie wat ben je een grappen maker

 • kleine boer

  goed punt henk.

 • Henkjan7

  Goed punt Henk en Bennie ik heb ook bestuurders van LTO gesproken die ik ook zeker niet bij naam ga noemen die het een belachelijke gang van zaken vinden waar LTO nu mee bezig is.

 • F. van Aubel

  Bennie is gewoon LTO-geil!

 • Firma Vellenga

  Waarom wordt het dan niet eens zwart op wit duidelijk waar de LTO staat? De regeringspartijen spreken maar over de sector boerenbehartiger LTO. Als dat tegenwoordig anders is zou ik daar echt wel achter aan gaan. Nu komt alles steeds naar buiten alsof wij boeren het met LTO eens zijn. Vooral D66 maakt hier heel handig gebruik van. (als je de debatten wat volgt) Zolang dit niet veranderd komen we niets verder.

 • Tinus1

  @Bennie , een goede trainer laat zich ook niet door de pers uitspelen. Voetballers die voor hun eigen ego gaan maken een team kapot, vooral als die nog wat anderen opjutten. Zulke moeten zo snel eruit gezet worden! Het NL elftal was niet op zijn sterks met alleen topvoetballers. maar toen ze een goed team hadden. Denk daar maar eens over na voor degene die Calon nog zien als de redder!

 • Hi. Hi.

  @bennie mij werd, door de vriendelijke vrouw van de LTO die ik aan de telefoon kreeg toen ik mijn lidmaatschap opzegde, ook verteld dat er meer partijen op zouden stappen. Zo'n groot 'geheim' is dat dus niet.
  Als zij dit niet durven, omdat ze bang zijn om (ook?) aan de schandpaal genageld te worden door 'die oh zo vreselijke, extremistiche, radicale' FDF zijn ze maar een stelletje bange lamzakken.
  Hebben ze daar ook niks te zoeken. We hebben strijders nodig!
  Vertel ze dat dan maar.

 • Bennie Stevelink

  Ik probeer de logica van verschillende reageerders te begrijpen, maar dat valt niet mee.
  Voor mij is het duidelijk: je gaat voor het beste resultaat. Als dat beter gaat met een kleinere groep van partijen met gelijk doel, die elkaar versterken, dan kies je daar voor.
  Voor de FDF-aanhang is dat blijkbaar anders: zij willen niet het beste resultaat maar de beste strijd.

  Ik kies net als LTO voor het beste resultaat. Als een heel ei niet haalbaar is proberen we in ieder geval een half ei binnen te halen. Dat is altijd beter dan een lege dop.
  Bij FDF blijven ze zich richten op een heel ei, ook al is duidelijk dat dat niet haalbaar is. Ze gaan zoveel mogelijk strijd leveren, laten de mogelijkheid van een half ei schieten en eindigen met een lege dop. Iedereen bij FDF is tevreden: ze hebben weliswaar niets binnen gehaald maar wel maximaal strijd geleverd. Daar voelt men zich tevreden over.

  Dit is de enigste logica die ik in de opstelling van de FDF-aanhang kan bedenken. Bij LTO gaat het om maximaal resultaat, bij FDF om maximale strijd. Met zulke totaal verschillende doelstellingen kunnen ze nooit samenwerken.

  De FDF-aanhang zal altijd blijven schelden op LTO, ongeacht welk resultaat ze binnenhalen: ze hebben niet genoeg strijd geleverd.
  De LTO-aanhang zal altijd met afschuw naar FDF blijven kijken, ongeacht hoeveel strijd ze leveren: ze hebben geen resultaat gehaald.

 • .....

  Er woedt een oorlog om de grond in Nederland , we zijn mannen nodig die onze belangen kunnen verdedigen, op dit moment is LTO dat duidelijk niet

 • Mfb

  Oorlog om grond? Kom op zeg!
  Ik kan het niet goed onder woorden brengen maar volgens mij speelt hier heel wat anders. Feit is dat de lucht waarin wij leven verandert doordat er zoveel mensen op aarde wonen. Niemand weet of wil weten wat nu precies de meeste schade veroorzaakt maar iedereen probeert iedereen de schuld in de schoenen te schuiven. Als landbouw delven we het onderspit doordat het grote geld elders wordt verdiend en voedsel gewoon uit de winkel komt. Men ziet het belang niet meer en kent onze manier van werken niet. Hoe wij in samenwerking met de natuur (tenminste in de grondgebonden landbouw) het beste voedsel ter wereld proberen te produceren. Er moet eerst weer honger komen denk ik...

 • Bennie Stevelink

  @stippellijntje, wat wil je nu? Een organisatie die zo hard mogelijk strijd levert die je zelf kunt beleven of een organisatie die zo veel mogelijk resultaat haalt?

 • Soest

  De overgebleven deelnemers van het Landbouwcollectief bestaat voor meer dan de helft uit afsplitsingen (of weer afsplitsingen daarvan) van LTO. Hoe ironisch is het dat nou net zij degenen zijn die LTO verwijten dat zij een einde maakt aan 'de eenheid die belangenclubs hadden'?

 • Renate

  Bennie ik lig slap van de lach.... heel ei niet mogelijk dan half ei eruit halen... bij lto krijg je alleen een lege dop.

 • .....

  @BennieStevlink, LTO klopt zichzelf straks weer op de borst omdat ze straks het laatste soja en raap verbod van tafel krijgen. Maar dat had de overheid allang ingecalculeerd. We zijn echte resultaten nodig . We zien in Brabant duidelijk wat de druk van FDF heeft opgeleverd

 • Bennie Stevelink

  @stippellijntje, je ziet toch dat FDF in het stikstofdossier niets bereikt heeft. De andere partijen hadden zonder FDF waarschijnlijk meer bereikt.
  Toch blijft een deel van de boeren lof spreken over FDF en schoppen naar LTO. De enigste reden die ik hiervoor kan bedenken is dat men resultaat halen en strijd beleven niet van elkaar weet te scheiden.

  Bij LTO beleeft men geen strijd en denkt daardoor dat er niet genoeg inzet is en meer gehaald kan worden. Ongeacht hoeveel resultaat er gehaald wordt.
  Bij FDF beleeft men strijd. De aanhangers worden zelfs “strijders” genoemd. Men strijdt tot de grens van het strafbare met intimidatie en bedreiging. Aanhangers kunnen zelf mee doen aan de strijd door trekkerdemonstraties. Hierdoor ontstaat de overtuiging dat men het maximale gedaan heeft en maximaal resultaat heeft gehaald, ongeacht hoe weinig men bereikt heeft.

  Zolang strijdbeleving en resultaat halen niet van elkaar gescheiden wordt kunnen FDF-aanhangers en LTO-aanhangers elkaar niet begrijpen.

 • agratax(1)

  Als ik alle reacties over zie krijg het gevoel, dat heel veel boeren LTO in de huidige vorm niet zien zitten. Dit zou de heer Calon aan het denken moeten zetten. LTO zou zich moeten afvragen "Doen wij wel wat de leden van ons verwachten?" ik denk dat de LTO doet wat de beleidsmakers goed vinden voor de leden. Stel zij hebben gelijk, dan zullen ze duidelijk moeten maken aan de achterban "Waarom ze doen wat ze doen". Kunnen ze hun beleid niet op 1 lijn krijgen met de verwachting van de boerenleden, dan is niet alleen LTO ten dode opgeschreven, maar ook de Nederlandse landbouw in de breedste zin. De landbouw heeft het al moeilijk genoeg om aan het Linkse biodiversiteit en kringloop dictaat te voldoen, waarbij deze zgn. sociaal denkende mensen geheel voorbij gaan de toch wel erg wankele mondiale Voedselzekerheid.

 • .....

  @BennieStevelink We moeten de tirannie verdrijven, zegt ons volkslied zelfs. Dat is gelukt in Brabant. De overheid misbruikt haar macht door het opkopen van landbouwbedrijven om de stikstof naar de industrie schuiven.

 • melkveehouder .

  @Bennie. Een vraagje. Was het niet de door jou bejubelde LTO die fervent voorstander was van het invoeren van het fosfaatrechtenstelsel? Weet nog, met als reden toekomstig behoud van derogatie? Beste Bennie, kun je me dan uitleggen waarom we ieder jaar hiermee gedonder hebben en medio mei 2020 nog altijd geen zekerheid hebben voor de derogatie van 2020 terwijl de landerijen al bemest en ingezaaid horen te zijn? En kun je me uitleggen waarom ik LTO daar nu niet meer over hoor? Noem je dat belangenbehartiging?

  En weet je wat het verschil is met FDF beste Bennie? FDF heeft nog niets gedaan waar de melkveehouderij slechter van is geworden. Dat kun je van LTO inmiddels niet meer zeggen. Is het dan zo gek dat veel mensen LTO de rug toekeren?

  Het geintje wat de overheid en LTO met de fosfaat hebben uitgehaald gaat ze met de stikstof niet zo gauw meer lukken. De meeste boeren hebben het spelletje inmiddels door.

 • Bennie Stevelink

  @melkveehouder, stikstof en fosfaat hebben qua belangenbehartiging niets met elkaar te maken. Bij stikstof gaat het om een relatief gelijk belang van alle boeren tegenover de overheid en milieuorganisaties.
  Bij fosfaat ging het om de ene groep boeren tegenover de andere groep boeren, met LTO er tussenin. Dat is ook de reden dat FDF zich niet met fosfaat bemoeit: ze houden zich alleen bezig met onderwerpen waar het belang van verschillende groepen boeren synchroon loopt.

 • melkveehouder .

  @bennie. Je lult er langsdoor! Geef eens antwoord!

 • Kelholt

  De fosfaatrechten zijn er gekomen voor de stoppers, de bank, de makelaars en de adviseurs.
  De fosfaatrechten zijn er niet gekomen voor de melkveehouders die nog een toekomst in Nederland zagen.

  Ik hoef niemand hier uit te leggen aan welke kant LTO stond en staat.

  En de fosfaatrechten zijn er natuurlijk ook niet gekomen voor het milieu of 'om de derogatie veilig te stellen'.

 • Bennie Stevelink

  De fosfaatrechten zijn er gekomen omdat een aantal boeren met een heel grote mond, waar ZLTO niet tegenin durfde te gaan, geen grondgebonden begrenzing wilde, zoals in eerste instantie was afgesproken.

 • Kelholt

  Ja Bennie omdat een aantal boeren met een heel grote mond geen grondgebonden begrenzing wilde is de wet Verantwoorde Groei Melkveehouderij en de AMvB Grondgebonden Groei Melkveehouderij er niet gekomen.

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.