Home

Achtergrond 18 reacties

LTO en Nevedi negatief over begrenzing eiwitgehalte

Het kabinet heeft toegezegd om in 2020 via het voerspoor stikstofreductie te realiseren in de landbouw. Nadat de onderhandelingen met het Landbouw Collectief zijn gestrand, heeft landbouwminister Carola Schouten het heft in eigen hand genomen. Ze stelt grenzen aan het eiwitgehalte bij krachtvoer. Melkveehouders mogen vanaf september geen krachtvoer op het erf hebben met te hoge gehalten aan ruw eiwit.

Krachtvoer met hogere gehaltes kunnen tot die tijd worden opgebruikt. Bedoeling is dat veevoerleveranciers nu al rekening gaan houden met de nieuwe normen. Afhankelijk van de grondsoort van een bedrijf en de melkproductie per hectare, wordt een grens gesteld aan de maximale hoeveelheid ruw eiwit per kilo voer.

De regeling kan tot problemen leiden bij bedrijven die zelf hun krachtvoer mengen, omdat grondstoffen zoals sojaschroot of raapschroot door de regeling niet zijn toegestaan. De NVWA zal de regeling gaan controleren aan de hand van steekproeven op het erf en administratieve controle van facturen. Bedrijven die de regels overschrijden worden beboet.

Sector: zelf bepalen hoe stikstof wordt gereduceerd

In het overleg met het Landbouw Collectief is lang gesproken over de invulling van voermaatregelen. De sectorvertegenwoordigers willen echter dat veehouders zelf kunnen bepalen op welke manier ze stikstofreductie realiseren. Een opgelegde reductie van ruw eiwit in het krachtvoer vinden de organisaties dan ook geen goed idee.

Lees ook: LNV begrenst eiwitgehalte krachtvoer

LTO Nederland spreekt van ‘geen goed idee’, omdat boeren hierdoor in de knel kunnen komen. Het stuit de organisatie tegen de borst dat de maatregelen enkel genomen worden om ruimte te creëren voor andere sectoren. Het was volgens LTO beter geweest als er direct brede afspraken met de voltallige sector waren gemaakt. “We zullen echter de handschoen weer oppakken om voor 2021 een convenant te hebben met maatwerk, keuzevrijheid en integraliteit, in combinatie met een verdienmodel voor de melkveehouder”, schrijft LTO in een reactie.

Ook Nevedi negatief

Ook de vereniging voor voerindustrie Nevedi reageert negatief. “We zeggen al geruime tijd dat het verlagen van het eiwitpercentage in krachtvoer niet effectief en verstandig is. Maar het is een keuze die de minister toch maakt”, zegt voorzitter Henk Flipsen. Hij wil verder inhoudelijk nog niet reageren op de voorstellen, omdat hij ze eerst wil bestuderen en in een bestuursvergadering wil bespreken met de veevoerbedrijven.

Reactie Schouten

“Ik had dit graag met de landbouwsector willen doen. Dat is nog steeds zo. Het feit dat het Landbouw Collectief niet meer wil spreken, ontslaat mij niet aan de plicht om de dingen die bij wet zijn vastgelegd uit te voeren. Dat is wat ik nu heb gedaan. In alle gevallen geldt dat ik graag met de sectoren spreek over hoe je dit het beste aanpakt. Pas als dat niet gaat, dan moeten wij zelf wel verder”, aldus Schouten.

Ze voegt er aan toe dat deze maatregel wel aansluit bij de ideeën van de sector om voermaatregelen te nemen. Schouten: “Als je kijkt naar de tijd die er resteert voor de maatregel, dan is dit een realistische en haalbare opgave naar onze mening.” LNV gaat ervan uit dat de maatregel geen financiële consequenties heeft voor veehouders.

De Tweede en Eerste Kamer krijgen de gelegenheid te reageren op het voorstel. Als zij dat willen kan erover gedebatteerd worden, anders wordt het schriftelijk afgewikkeld. Vervolgens geldt een notificatieperiode van drie maanden bij de Europese Commissie, waarna de regeling per 1 september van kracht moet worden.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • john***

  Soja inruilen voor gras... die kunstmestfabrieken hebnen flink gelobbied

 • EL

  Gaan ze nu het sojaschroot aan de mensen voeren?

 • j.verstraten1

  Dit gaat niet om werkelijk terugdringen van ammoniakuitstoot. Dit gaat om een 'paniek' maatregel waarbij je juridisch geborgd stikstof reductie kunt berekenen om een politieke reden: er ligt een spoedwet, om die niet in te vullen en uit te voeren dan kom je als minister niet geloofwaardig over. En daadkracht : als de boeren niet aan tafel willen, dan doen we het wel zonder.

  Tegelijkertijd worden boeren uitgedaagd om creatief te boekhouden met bonnetjes, gaat men zelfs niet uit van gemiddelde gehaltes in het aangekochte (meng)voer waardoor rantsoenen niet goed uitgebalanceerd kunnen worden waardoor er weer extra krachtvoer gevoerd moet worden. Terwijl men niet naar het totale rantsoenniveau wil kijken 'omdat dat niet te borgen valt'.Tip: spaar je eiwitrijkste graskuil voor het najaar, strooi de laatste kunstmest in september hoop op een mooie nazomer en laat je koeien zo lang mogelijk vers gras vreten.

 • jvanmaanen

  Schouten liegt wederom. Deze maatregel voor de bühne was ze al mee bezig toen het LC nog volop met LNV in gesprek was over werkelijke oplossingen.
  Onzin maatregelen als deze staan gelukkig geen LC handtekeningen onder

 • RonaldB

  Ja, klinkt leuk. Maar wat wilde het lc dan wel? Gewoon 15,5 % in het totale rantsoen zonder rekening te houden met benutting en efficiëntie zeker👎

 • deB.

  Paniek, en daar moeten wij het lijdend voorwerp van worden!? Gaan we niet zo zwart wit doordrammen.

  Het is te zot voor woorden, wij koeien anders voeren, bouw kan verder....wat levert het voor ons als sector op?????

 • steenderen

  Zo we zijn allemaal weer genaaid vandaag. Als het LTO ballen heeft zorgen ze dat deze onzin gelijk van tafel gaat.

 • agratax(1)

  Eiwit gehalte in krachtvoer wettelijk vast leggen, zal voor de bureaucraten helpen bij het uitvoeren van hun controle taak via inkoopbonnen en laptop. Het gaat betekenen Meer eiwit uit ruwvoer. M.a.w. meer vlinderbloemigen in het gras mengsel.

 • Bennie Stevelink

  @steenderen, hoe moet LTO een besluit van tafel halen die de regering eigenmachtig heeft genomen? En als dat zou kunnen, waarom doet FDF dat dan niet? Zij zijn toch de leidende partij in het stikstof-dossier?

 • steenderen

  Sorry b stevelink ik bedoel het landbouw collectief.

 • koeakker

  Wat een ontzettend rare maatregel. Het draagt niet bij aan een lager ruw eiwitgehalte in het rantsoen maar wel aan de mogelijkheid om je rantsoen te optimaliseren.

 • m.de.vries3

  Zolang Schouten met de Israelische wijn niet goed maakt, zal ze geen goede beslissingen kunnen maken. Er gaat wat gebeuren met haar of fondom haar,wat weet ik niet maar de Bijbel - Genesis 12:3 is duidelijk. Wat wel bijzonder is dat Rutte en Amsterdam enz. en nu zelfs onze koning Willen Alexander het wel goed maken na 75 jaar.
  Bijzonder he

 • bori

  jvanmaanen,
  Ben het helemaal met je eens, Schouten draait en liegt .
  En dan is er ook nog de niet onderbouwde uitspraak dat het geen financiele
  consequenties heeft voor de veehouders .
  Vermoedelijk onderschat ze het aantal rekeningen dat ze krijgt voor schadeloos stelling.

 • Roger Tonscru

  We zitten hier op veengrond met 250 melkkoeien, ganzen vreten de eerste snede half op, kunnen nu niks meer compenseren.
  Einde bedrijf.

 • RonaldB

  Het landbouwcollectief heeft niet door in hoeverre ze genaaid zijn door het presenteren van het voorgekauwde plan
  Nevedi en lto hebben het spel enorm goed gespeeld

 • farmerbn

  Moet de eerste kamer er ook nog een stempel op zetten? Boeren ga naar die lieden en maak duidelijk dat dit niet kan. Ga ook naar een jurist en kijk of Schouten wel aan alle wetten voldoet. Straks krijg je sojabrokken gemengd met strobrokken. Precies op de norm, geen structuur meer nodig in de mengwagen maar alleen een dikke factuur om de voerboer te spekken.

 • ENDE902

  Zo, zo, de onkunde van mevrouw Schouten wordt nu volledig in beeld gebracht. Het enige wat hiermee wordt bereikt, is d.m.v. van een rekenpartij stikstofruimte, waar de boer zich nog niet bewust van was, weghalen ten behoeve van de bouw. Het wordt diefstal kan wel weer van stal gehaald worden.

 • melkkoeienboer

  Het wordt weer tijd om de trekkers te starten

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.