Home

Achtergrond

ECB-opkoopprogramma vrijwel zeker omhoog

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in juni vrijwel zeker omhoog. Deze week hintte de gouverneur van de Franse centrale bank Francois Villeroy de Galhau in die richting.

Eerder heeft ook de president van de ECB, de Française Christine Lagarde, al aangegeven dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de economieën in de eurozone overeind te houden.

Meer obligaties opkopen

Volgens het ANP en Bloomberg ziet Villeroy de Galhau in de huidige lage inflatie ruimte om te innoveren en ‘snel en krachtig’ te handelen. Niet alleen door het bestaande programma dat al € 750 miljard groot is te verhogen. Maar ook door verder te gaan en sommige centrale banken in de eurozone meer ruimte te geven. Bijvoorbeeld door meer obligaties op te kopen van landen die relatief zwaar getroffen zijn door corona en de economische recessie die daardoor is ontstaan. Het zou de deur openzetten voor ruimere financiering van overheden, banken en bedrijven in landen als Italië, Spanje en Frankrijk.

In de afgelopen week is er opnieuw ruim € 40 miljard via obligaties in de eurozone gevloeid. Het tempo richting de bovengrens van € 750 miljard blijft daarmee ongekend hoog.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.