Home

Achtergrond 7 reacties

Dierenbescherming verbreedt blik met deltaplan

De Dierenbescherming wil het veehouderijsysteem veranderen en kijkt daarvoor niet alleen naar boeren, maar ook naar ketens en maatschappij. Voor een blik op de veehouderij anno 2050 zijn mens, dier en milieu van belang.

Goed voor mensen en goed voor dieren, dat is het motto van het Deltaplan Veehouderij van de Dierenbescherming. De veehouderij in 2050 zou er een moeten zijn waarbij de behoefte van dieren voorop staat, vindt de dierenrechtenorganisatie. Daarvoor moeten stallen anders worden ingericht, maar moet vooral het huidige ‘systeem’ anders.

Dat dit niet in een paar dagen geregeld is en nogal wat uitdagingen met zich meebrengt, snapt de Dierenbescherming.

Duurzamere veehouderij

De organisatie stippelt een route uit met 4 naast elkaar te bewandelen paden die de visie tot een succes moeten maken.

 • Ten eerste dient deze nieuwe, diervriendelijke veehouderij deel uit te maken van de verduurzaming van de sector.
 • Ten tweede moet de consumptie van dierlijke eiwitten naar beneden, tot 30% van de totale eiwitconsumptie.
 • Bovendien kunnen de ketens korter, zodat consumenten meer binding en daarmee waardering hebben voor het product.
 • Als laatste moet de sector zich richten op productie van en voor de regio Noordwest-Europa.

Speerpunten zijn daglicht, frisse lucht, bioritme, zo min mogelijk contact met mest en urine, voldoende beweging, natuurlijk gedrag en moedergedrag kunnen vertonen. Dergelijke maatschappelijk gewenste houderijomstandigheden moeten boeren wel terug kunnen verdienen, vindt ook de Dierenbescherming.

Verdienmodel veehouderij

Dat verdienmodel moet komen uit de bekende korte ketens. Want, zo betoogt de Dierenbescherming, ook voor supermarkten, verwerkers en bijvoorbeeld slachterijen biedt de huidige manier van werken, met toenemende schaal- en productievergroting, geen toekomstperspectief. Het voorstel is dus het opzetten van ‘korte hechte ketens’ waarin alle partijen hun kosten betaald krijgen, plus een marge. De consument krijgt in 2050 een product dat dier- en milieuvriendelijker is geproduceerd en/of gezonder is. Daar kan volgens de Dierenbescherming een meerprijs voor worden gevraagd.

Nieuw label

Dergelijke producten herkenbaar maken in het winkelschap, kan volgens de Dierenbescherming met een integraal en internationaal Method of Production labelingsysteem. Een voorbeeld bestaat al: de eiercodes. Op basis van huisvesting, ingrepen in het uiterlijk van het dier, slacht en genetica zijn de producten in te delen in simpele concepten. Hierbij kunnen ook criteria voor natuur en milieu worden meegenomen.

Reactie LTO Nederland

LTO Nederland reageert op de visie van de Dierenbescherming door te zeggen dat de veehouderij voortdurend in ontwikkeling is. De boerenbelangenbehartiger schrijft niet te geloven in één blauwdruk voor de veehouderij van de toekomst. Wel zegt de organisatie graag in gesprek te gaan over de gedane suggesties, en zij wil daarbij ook de vinger leggen op negatieve consequenties voor boeren en dieren. Verplichte weidegang of uitloop kan volgens de LTO ook negatieve gevolgen hebben voor natuur, milieu en diergezondheid.

Uitbreiding keurmerk Beter Leven

Het Deltaplan Veehouderij is bedoeld om te inspireren, via de idealistische visie van de organisatie, tot projecten die bijdragen aan meer dierenwelzijn in de veehouderij, aldus de Dierenbescherming. Momenteel werkt deze samen met 1.800 boeren die hun dieren houden volgens het Beter Leven-keurmerk met één of meer sterren. Dit keurmerk wil de Dierenbescherming uitbreiden met criteria voor een ‘diergericht’ veehouderijsysteem.

Laatste reacties

 • Firma Vellenga

  Niets mis mee, boeren willen ook echt wel Maar hoe lang roepen ze al niet van alles ondertussen gebeurt er niets en al helemaal geen verdienmodel.

 • Jehao

  Vooral een verbetering en continuering van het eigen verdienmodel

 • Snel

  Ook al lopen alle varkens straks in de wei dan hebben ze nog wat te zeiken

 • varken23

  Die mensen willen ook hun goed betaalden baan behouden.

 • ptheunis501

  Voedsel produceren lokaal van/voor noordwest Europa.
  Ga eerst eens beginnen met de (r) overheid. Die sluit handels verdrag op handelsverdrag, om maar van verwegistan goedkoop/bergen voedsel naar binnen te varen, en dan lekker goedkoop in de winkelschap te leggen tegenover iets duurder maar eerlijk geteelde regionale voedsel.

  Begin hier maar eerst eens mee

 • Maas1

  Als de dierenbescherming Beter Leven promoot maar niet bij machte is voor een eerlijke boterham voor de producent, kun je veel dromen dan blijft het bij dag dromen.

 • Gebageit

  Voedsel produceren voor noord west europa??
  Nie echt vernieuwend, want dat doen we voor het overgrote deel al!
  Een verdienmodel krijg je niet om overal toeters en bellen aan te hangen, maar door te produceren wat er door de markt gevraagd wordt, en geloof mij maar dat is 9 vd 10 keer het goedkoopste, gewoonweg omdat de mensen en ook in nederland daar geen geld voor hebben of voor over willen hebben. Zolang duurzame landbouw kostprijs verhogend werkt in plaats van verlagend is het een op voorhand een failliet systeem en ga je toekomstige voedsel te korten creëren !!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.