Home

Achtergrond 16 reacties

Capaciteit slachterijen flink ingeperkt

Slachterijen liggen onder de loep wegens corona. Als meer locaties dicht moeten, komt de verwerking in gevaar, vooral in de varkenshouderij.

Voor de varkenssector blijft het de komende weken spannend of de dieren op tijd naar de slachterij kunnen. De slachterij van Vion in Groenlo blijft in ieder geval tot 5 juni dicht en de slachterij van Van Rooi Meat in Helmond ligt in ieder geval tot en met dinsdag 2 juni stil, op basis van de informatie van afgelopen vrijdagnamiddag. De bedoeling is dat op korte termijn bij alle slachterijen personeel wordt getest op corona. Meer sluitingen zijn daarom niet uitgesloten. Niet alleen bij de varkensslachterijen, ook in andere andere sectoren zijn er zorgen.

Zolang slachterijen het met schuiven en onderling uitwisselen kunnen opvangen, zullen boeren niet met hun dieren blijven zitten. Maar als dit niet meer lukt, ontstaan er achterstanden die hard kunnen oplopen. Dat geeft verstoring van de markt doordat gewichten oplopen en vleesdelen mogelijk niet meer courant zijn. In het uiterste geval kunnen varkenshouders hun dieren niet kwijt. Zover is het gelukkig nog niet.

Lees verder onder foto

Varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond is vrijdag gesloten na positieve coronatests bij medewerkers. De sluiting zou tot en met dinsdag gelden. - Foto: ANP
Varkensslachterij Van Rooi Meat in Helmond is vrijdag gesloten na positieve coronatests bij medewerkers. De sluiting zou tot en met dinsdag gelden. - Foto: ANP

Capaciteit verminderd

De impact van een sluiting hangt zeer af van de omvang van de locatie. Er zijn bijvoorbeeld pluimveeslachters die 350.000 kippen per week verwerken, maar ook die 1,2 tot 1,3 miljoen kuikens slachten.

Totaal zijn er normaliter in Nederland wekelijks circa 10 miljoen kuikenslachtingen, verdeeld over elf slachterijen (Heys, Storteboom, Plukon, Esbro, GPS/Remkes, Frisia/CFG, Van den Bor, Clazing, Van der Linden, Van Miert, Van Ee). Momenteel worden er naar schatting 1,5 miljoen dieren per week minder geslacht, doordat pluimveehouders minder dieren hebben opgelegd vanwege de verstoorder afzetstromen door coronaperikelen.

Kuikenslachterij voldoet makkelijker aan regels

Ook pluimveeslachterijen maken zich zorgen over de ontwikkelingen in de slachtsector. Dat heeft ook effect op de markt. Zo kopen kuikenslachters door de onzekerheid zo min mogelijk dieren op de vrije markt. Als er massaal getest wordt, willen ze zo min mogelijk verplichtingen hebben, voor het geval dat een slachterij onverhoopt dicht moet.
Voor pluimveeslachterijen is het iets eenvoudiger dan voor varkens- en rundveeslachterijen om zich aan de coronaregels te houden. Omdat er minder handelingen aan het karkas plaatsvinden, gebeurt er meer machinaal en is de anderhalvemeterafstand-regel eenvoudiger toe te passen. Het uitvallen van een pluimveeslachter kan daarentegen dan wel weer sneller tot noodsituaties leiden dan bij een varkens- of runderslachterij. Waar bij deze diergroepen een week of meer speelruimte is, is die speelruimte bij vleeskuikens niet groter dan enkele dagen.
De pluimveeslachterijen werken ook met zogenoemde buddy‘s. Conculega-slachterijen staan voor elkaar klaar bij problemen.

Slachtcapaciteit kleiner dan normaal

In Nederland worden wekelijks zo’n 10 miljoen kuikens, 11.000 runderen en 300.000 varkens geslacht. Het overgrote deel van de varkens komt bij vijf grote slachterijen (Vion, Van Rooi Meat, Compaxo, Westfort en Pali Group). In goede tijden kan het aantal probleemloos oplopen naar 350.000 dieren. Dus er is rek in de slachtprogramma’s. Maar de verwerkingscapaciteit is nu kleiner door extra hygiëneprotocollen en andere coronamaatregelen. Daardoor is de slachtcapaciteit maar 85% van normaal en volgende week door het uitvallen van pinkstermaandag slechts 65%.

De overheid heeft een hele grote sleutel in handen

De gesloten slachterijen in Groenlo en Helmond zijn samen goed voor zo’n 75.000 slachtingen; een kwart van de totale capaciteit. Dat geeft zelfs bij het huidige beperkte aanbod aan slachtvarkens een flinke druk op de markt.

Die extra ruimte is er bovendien alleen als de overheid meewerkt. Om op werkdagen langer te kunnen slachten of ook de zaterdag als uitwijkmogelijkheid te gebruiken, is toestemming en medewerking van diensten als NVWA en KDS nodig. Slachterijen verwachten dat hun medewerkers (arbeidsmigranten) bereid zijn extra uren te draaien als er een slachterij uitvalt, maar ze hebben zorgen over de flexibiliteit bij de overheidsinstanties.

Die zouden star en ambtelijk te werk gaan. De overheid heeft dus een heel grote sleutel in handen; zowel in de keuzes van de manier waarop wordt opgetreden bij uitkomsten van testuitslagen of vermeende overtredingen, als ook bij het dichten van het gat dat ontstaat als een slachterij uitvalt.

Waarborgen continuïteit

Slachterijen en brancheorganisaties COV en Nepluvi benadrukken er alles aan te doen om continuïteit te waarborgen. Ze wijzen op de onderlinge solidariteit. Zo boden bij de sluiting van de Vion-locatie in Groenlo regionale slachterijen spontaan aan bij te springen. Die ruimte hebben ze, omdat ze niet alle dagen slachten.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • Oké dan

  Over de grens zijn ook nog slachterijen, die graag varkens willen ook Nederlandse.

 • string

  Eerst de nertsen, nu de varkens welke veehouderij wordt hierna eens goed na gekeken????

 • Alco

  En de oorzaak van alle commotie?
  Buitenlandse arbeidsimmigranten die hier een goed CAO verdienen, maar hiervan zoveel mogelijk willen overhouden door met zijn allen in één huis te gaan wonen en zoveel mogelijk mensen proppen in busjes om zo naar het werk te gaan.

 • Bennie Stevelink

  Ik zag net op Twitter dat bij een Jumbo vestiging veel medewerkers Corona hebben. Hoeveel wil de eigenaar niet zeggen.
  Er zijn, voor zover ik weet, van overheidswege geen plannen deze vestiging te sluiten en het personeel bij alle andere Jumbo vestigingen te laten testen.

 • Alco

  Oh @Bennie. Het was volgens jou toch een slachterijen probleem, want in de champions en kassen teelt waar ook arbeidsimmigranten werken was volgens jou toch geen probleem!

 • Bennie Stevelink

  Dat werd eerst gezegd bij Foodlog.

 • fietskip

  Druk op de landbouw zetten om zo de onderhandelingen straks gemakkelijker te maken voor de overheid.

 • gebr.hendrikx1

  Maar weer eens in konvooi naar Den Haag zoals in verleden wegens vermeende blaasjesziekte waarvan er NOOIT een positief is getest

 • els

  Zo houden ze een beetje druk op de ketel zodat er ook genoeg mee doen met de saneringsregeling waar je geen rotte euro aan overhoudt.

 • string

  Niets is zo als het lijkt. Afleiding is de beste aanval. Het gaat er niet om wat de waarheid is, maar wat kan je de doelpopulatie kan laten geloven. Probeer achter het rookgordijn te kijken.......

 • Alco

  @Bennie. Nooit direct geloven wat je ergens leest.

 • Bennie Stevelink

  De discussie op Foodlog gaat verder. Nu een bericht dat op een tuinbouwbedrijf in de VS álle 200 medewerkers besmet zijn. Het gaat om een vollegrondstuinbouwbedrijf. In kassen zal het nog erger zijn (als dat mogelijk zou zijn).
  Dick Veerman heeft toegezegd dat hier een nieuwsbericht over gemaakt wordt.
  Misschien ook interssant voor Boerderij om hier wat mee te doen.

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink de grote vraag is natuurlijk hoeveel van deze 200 medewerkers zijn echt goed ziek geworden en hoeveel zijn er op de IC beland?
  Als ze wel besmet zijn (ik neem aan dat positief getest op antistoffen) maar niets in de gaten hebben gehad of het gewoon hebben ondergaan als een griepje waarom dan deze ophef?
  Deze medewerkers zijn de stormtroepen van Rutte's groepsimmuniteit!

 • Bennie Stevelink

  @Kelholt, het gaat erom dat in de media wordt gedaan alsof een hoog percentage besmettingen alleen in slachterijen voorkomt en dat dat iets met vlees of de veehouderij te maken heeft. Nu blijkt dat het percentage besmettingen in de plantaardige sector mogelijk factor 2 tot 5 hoger is.

 • string

  De vraag blijft, is er corona of slaat de corona test positief uit??

 • Oké dan

  Alle 200 werknemers op een Tennessee Vegetable Farm testen positief voor COVID-19

  Blake Montgomery
  Verslaggever
  Gepubliceerd Mei. 29, 2020 20:09 ET

  Brent Stirton / Getty
  Een groenten- en fruitboerderij in Tennessee testte zijn werknemers op het nieuwe coronavirus nadat men eerder deze week symptomen begon te vertonen en ontdekte dat alle 200 werknemers positief waren. Ondanks de ongebreidelde infecties hebben naar verluidt slechts drie personeelsleden van Henderson Farms symptomen vertoond. De boerderij in Evensville, Tennessee, heeft de arbeiders ter plaatse in quarantaine geplaatst, meldde News Channel 9. De uitbraak begon nadat een groep seizoensarbeiders uit Mexico was gearriveerd en in kleine ruimtes was ondergebracht, vergelijkbaar met studentenkamers. Ondanks de diagnoses blijven medewerkers doorwerken. Rhea County had voorheen slechts 13 mensen binnen zijn grenzen gediagnosticeerd met het virus

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.