Home

Achtergrond

Italiaan moet EU-steun voor sierteelt binnenhalen

De Italiaan Herbert Dorfmann kan in het Europarlement de man worden die voor de Nederlandse sierteelt de kastanjes uit het vuur haalt, waar het gaat om een Europees steunpakket voor die door de coronacrisis zwaar getroffen sector.

Landbouweconoom Herbert Dorfmann is landbouwwoordvoerder van de christendemocratische fractie in het Europees Parlement.

Als woensdagmiddag 15 april de landbouwcommissie van het Europees Parlement praat met Europees Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski, heeft Dorfmann als woordvoerder van de grootste politieke fractie een belangrijke stem. Hij is onder meer door CDA‘er Annie Schreijer-Pierik ingefluisterd welke (Nederlandse) belangen er op het spel staan.

Negatieve stemming over Nederland wat weggeëbd

Inmiddels is in het Europees Parlement het negatieve sentiment over de Nederlandse houding bij de onderhandelingen over de financiële steun voor Italië en Spanje in de coronacrisis wat weggeëbd. Als het om sierteelt gaat, hebben Zuid-Europese landen dezelfde belangen als Nederland. Ook zij dringen aan op een steunpakket.

Maatregelen die Nederlandse sierteelt helpen

De Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Bert-Jan Ruissen (ChristenUnie/SGP) en Annie Schreijer-Pierik zijn eensgezind. Ze vinden allemaal dat er een pakket maatregelen moet komen waar (ook) de Nederlandse sierteelt van kan profiteren. Met marktmaatregelen lukt dat niet meer, zegt Huitema. Er moet nu gewoon geld over de brug komen, zegt hij.

Hij vindt het wel een goed idee dat de Italiaan Dorfmann met die boodschap bij de Europees commissaris komt, gezien de discussie die er vorige week werd gevoerd tussen Italië en Nederland.

Hulpoproep voor Nederlandse fritesaardappelsector

Nederlandse Europarlementariërs vragen steun voor de sierteelt en de fritesaardappelsector. Huitema, Ruissen en Annie Schreijer-Pierik hebben zich de afgelopen weken hard gemaakt voor steun aan de noodlijdende sectoren, die door de coronacrisis hun afzet van de ene op de andere dag zagen wegvallen.

De Europese siedrteeltorganisaties (waaronder de Verenigde Bloemenveilingen Nederland) en de Europese koepel van landbouworganisaties en coöperaties Copa-Cogeca drongen afgelopen vrijdag 10 april bij de Europees landbouwcommissaris aan op passende maatregelen, onder andere gericht op een compensatie voor de verloren gegane productie en de daarbij horende productiekosten.

Daarnaast komt vanuit verschillende geledingen de roep om traditionele marktmaatregelen, zoals interventie en private opslag voor wijn, vlees en zuivel. CDA‘er Schreijer-Pierik en Ruissen (SGP) ondersteunen die roep. Liberaal Huitema is op dat punt wat terughoudender, al vindt ook hij dat in deze tijden van crisis maatregelen moeten worden klaargezet die kunnen helpen.

EU-videoconferentie over coronacrisis

De landbouwcommissie van het Europees Parlement praat woensdagmiddag 15 april in een videoconferentie met Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de coronacrisis.

De verwachting is niet dat Wojciechowski al met een noodpakket aan maatregelen komt. Op zijn best zal de Pool aankondigen dat hij later met een noodpakket komt. De verwachtingen zijn niet te hoog gespannen, ook omdat de commissaris tot nu toe geen daadkrachtige indruk maakt, zegt Jan Huitema.

Crisisreserve EU-landbouwbegroting

Er is nog wel discussie over de vraag of extra steun moet komen uit de crisisreserve van de landbouwbegroting (€ 400 miljoen per jaar). Die reserve wordt gevormd door het afromen van de directe steun aan boeren. “Het is een sigaar uit eigen doos”, zegt Ruissen. Hij vindt dat Wojciechowski buiten de landbouwbegroting geld moet vinden voor steun aan de sierteelt en de fritesaardappelsector.

Anderen vragen zich af wanneer de crisisreserve dan wel kan worden aangewend, als dit geen crisis is.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.