Home

Achtergrond 14 reacties

Halveringsplan van D66 is definitief gesmoord

Coalitiepartij D66 wilde een halvering van de veestapel. De uitgelekte kabinetsplannen over de stikstofaanpak laten zien dat daarvan bij lange na geen sprake is. Toch staat ergens tussen de regels nog wel een soort van halvering.

Begin september vorig jaar gooide D66-landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot de knuppel in het hoenderhok. Wat hem betreft kon de veehouderij wel een forse stap terug doen. Wat bleef hangen van zijn verhaal was de korte samenvatting: D66 wil een halvering van de veehouderij. Aanleiding was de impasse die toen al enkele maanden duurde als gevolg van de rechterlijke uitspraak over het Programma Aanpak Stikstof. De impasse ontstond niet doordat de natuur omviel, maar doordat het stikstofprobleem werd gejuridiseerd.

Halvering van de veehouderij zit er niet in

Na wekenlange onderhandelingen tussen de coalitiepartijen en het ministerie ligt er een brief waar het kabinet vrijdag 24 april naar verwachting een laatste klap op geeft. Doel is de juridische impasse te doorbreken. Halvering van de veehouderij zit er niet in. Er zit wel een beëindigingsregeling in voor (melk)veebedrijven in de buurt van natuurgebieden. En de saneringsregeling voor de varkenshouderij zal ruimhartig worden toegepast, waardoor alle aanmeldingen worden gehonoreerd.

Hoeveel minder dieren?

Bij die regelingen worden dierrechten uit de markt gehaald en dat zal per saldo leiden tot minder dieren. Hoeveel minder? Dat is een vraag die in de schoot van de vrijdag te openbaren regelingen verborgen ligt. In de varkenshouderij gaat het misschien wel om 20 % minder dieren, in de melkveehouderij misschien 10%. Bij lange na geen halvering, zoals D66 wenste.

Het zijn regelingen die boeren de gelegenheid bieden om met opgeheven hoofd het bedrijf te verlaten met een redelijke vergoeding. Stoppers zonder opvolger kunnen hiermee geholpen worden, al is nog veel onduidelijk over de mate van schadeloosstelling.

Initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof

Ondertussen heeft GroenLinks eindelijk de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof ingediend. Fractievoorzitter Jesse Klaver en landbouwwoordvoerder Laura Bromet hadden de wet al een paar keer aangekondigd. Deze week kwam de initiatiefwet formeel op tafel. In de wet wordt vastgelegd dat de stikstofemissie stapsgewijs wordt gehalveerd in 2030 ten opzichte van de emissie in 2018. Een van de handvatten daarbij is de verlaging van de mestgebruiksnormen, maar ook het uitkopen van landbouwbedrijven. Kosten? Jaarlijks € 500 miljoen – toevallig hetzelfde jaarlijkse bedrag als het kabinet nu denkt uit te trekken.

Stikstofneerslag halveren

Het wettelijk vastleggen van een doel valt bij dit kabinet niet zo goed. Want er zijn groepen (denk aan Urgenda) die daarmee naar de rechter kunnen gaan. Het kabinet wil de stikstofemissie ook verlagen, maar dat wordt niet zo vastgelegd als GroenLinks voorstelt. Het is een politiek streven, maar geen wettelijke bepaling en dus niet bij de rechter afdwingbaar. Het streefdoel van het kabinet is dat de stikstofdeken zo dun wordt dat het aantal gebiedjes waar sprake is van te veel stikstofneerslag zal halveren. Toch nog een soort van halvering dus.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier. En Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

Laatste reacties

 • EL

  Wat een voorstelling, geloof maar niet dat de stikstof uitstoot verminderd door boeren de nek om te draaien, in plaats daarvan komen er meer mensen die auto rijden, de wereld rond vliegen, en elke dag eten en naar de wc moeten!

 • Alco

  @EL. Het is allang duidelijk ( gezien de debatten om extern te salderen) dat de bezorgdheid om de natuur gespeeld is om de veehouderij te elimineren.

 • anton1937

  Het halveren van de veestapel heeft D66 al verloren. In maart volgend jaar wordt D66 als partij gehalveerd dat werkt het beste. Overigens de halvering van GL komt er ook aan. Overigens het siert de Tweede kamer als zij een parlementair onderzoek start na de uitspraak van de PAS op 29 mei 2019 waarvoor78 pagina's nodig waren om de veehouderij en de gehele Nederlandse economie te verlammen

 • @123

  @ Alco , de MOB is denk ik bewust ingezet om de PAS onderuit te halen , die bewust ondanks de waarschuwing van de juristen in werking is gezet en een van de makers van de PAS is na het afschieten ervan snel naar Brussel gegaan.We hebben er een zooitje van in Nederland en dat noemt men een democratie.

 • Alco

  Alles lijkt wel een zootje.
  Was gisteren bezig met het invullen van de gecombineerde opgave.
  Ecologische hoofdstructuur, vergroening eisen. 30% bij telling in de eis voor zomergerst.
  Je wordt er gewoon lyrisch van deze idioterie.
  Hoe belachelijk heeft het kunnen komen met het LTO als onze belangen behartiger.

 • @123

  @ Alco, de industrie kan een schatting maken van hun N uitstoot zonder gevolgen , de landbouwsector moet zich tot achter de komma verantwoorden en wordt er op afgerekend ,dankzij onze " belangenbehartigers"

 • Bennie Stevelink

  @Alco, nog een keer schoppen naar LTO met onrealistische eisen, om de aandacht af te leiden van de FDF, die in het stikstofdossier niets bereikt heeft?
  FDF heeft de boeren alleen een uitlaatklep geboden voor emoties, terwijl ze tegelijk de andere partijen in de landbouw tiranniseerden en afhielden van serieus overleg. Zelf konden ze niets overleggen en anderen mochten niets overleggen.
  Het resultaat qua belangenbehartiging is dus nul.

  Ik vermoed dat, datgene wat nog aan het boerenbelang tegemoet is gekomen, tot stand is gekomen via CDA, CU en VVD, en op de achtergrond de lobby van LTO.

 • kleine boer

  bennie dat jij wat tegen fdf hebt weet iedereen nu wel!!!

 • bankivahoen

  Inderdaad kleine boer, benny lijkt wel een lto trol.

 • @123

  Bennie,Calon vertrekt na zijn klus naar zijn volgende werkplek buiten de landbouw , het LTO is op sterven na dood en de boeren, de boeren staan met lege handen door deze klucht.

 • Bennie Stevelink

  @kleine boer, @bankivahoen, @123, mijn reactie gaat niet over LTO maar over FDF, die andere belangenbehartigers tiranniseert en afhoudt van overleg maar zelf niets weet te regelen.

 • kleine boer

  Pak een biertje Bennie Tis weekend 🍺🍺

 • ptheunis501

  Bennie gelooft nog in de sprookjes van het LTO. Lijkt wel of hij gehersenspoeld is .

 • Alco

  @Verstraten van ZLTO maakte gisteren wel duidelijk hoe het opkomt voor de BLIJVENDE boer.
  "Mensen die uitgekocht werden kregen toch maar een mooi centje mee!!!"

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.