Home

Achtergrond

FED schaalt steunpakket op naar $ 2.300 miljard

De Amerikaanse Federal Reserve neemt nieuwe maatregelen om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen.

Het gaat bij elkaar om zo’n 2,3 biljoen (2.300 miljard) dollar extra hulp. Dat komt neer op € 2.100 miljard en loopt via programma’s om onder meer kleine en middelgrote bedrijven en lokale overheden aan leningen te helpen.

De aankondiging komt op de dag dat de eurolanden zeer moeizaam overeenstemming proberen te bereiken over een pakket met een omvang van een kwart van wat de Fed nu aankondigt.

‘Verlichting en stabiliteit bieden’

“De hoogste prioriteit van ons land moet zijn deze volksgezondheidscrisis aan te pakken, zorg te verlenen aan zieken en de verdere verspreiding van het virus te beperken”, erkent voorzitter Jerome Powell van de koepel van centrale banken. “De rol van de Fed is om zoveel mogelijk verlichting en stabiliteit te bieden tijdens deze periode van beperkte economische activiteit.”

Renteverlagingen

Volgens Powell moeten de nieuwe ingrepen ervoor zorgen dat het uiteindelijke herstel van de economie zo krachtig mogelijk zal zijn. De Fed verlaagde half maart de rente al naar bijna nul. Eerder die maand kwam de Fed na een noodvergadering ook al met een renteverlaging. Daarnaast kondigde de koepel van centrale banken in de VS nieuwe opkoopprogramma’s en andere monetaire stimuleringsmaatregelen aan.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.